Monday, July 23, 2012

Asas Keusahwanan (Introduction)

Alrite! nak memblog perkara-perkara yang lebih sikit duniawinya...just an introduction.Part2 yang seterusnya akan menyusul.

Apa itu Usahawan ?

Zaman sekarang ni nak cari duit kena kerja (kecuali lah parents korang tokey balak atau pemilik kedai emas Habis Jewel). Kerja ini difinisinya terlalu luas. Orang yang takde kerja pun sebenarnya berkerja, berkerja sebagai penganggur.Terpulang kepada individu samaada nak kerja ngan orang (a.k.a makan gaji) atau berkerja sendiri. Alasan selalu yang di beri kepada bakal-bakal mertua kepada mereka yang tak berkerja adalah " Saya kerja sendiri je mak cik, meniaga...ikut sunnah Nabi" tapi selalunya lepas kawin depa duduk umah je. Kalau tanye "asal duduk umah, tak kerja ke?" mereka akan jawab " Projek takde" atau " tengah tunggu projek baru" dan selalunya " Kerajaan tak adil pada saya, mereka bagi kroni je projek diaorang. Orang mcm saya tak main kroni, tak dapat la nak buat duit"

Seorang usahawan adalah mereka yang mempunyai idea untuk berniaga dan merialisasikan idea tersebut dengan skill yang mereka ada dengan objektif memperoleh keuntungan dengan modal yang sedikit. Adakah orang buat MLM itu usahawan? dari segi teknikal nye, ya! mereka adalah usahawan. Dari segi etikanye...wallahualam.

Seseorang usahawan itu selalunya ada kriteria tertentu. Entrepreneur Guru di barat selalu meletakkan kreativiti dan inovasi sebagai prerequisite utk jadi seorang usahawan.Tapi kat Malaysia ni terlalu ramai yang terlalu kreatif sampai bisnis diaorg pun jadi terkreatif jugak. Aku akan try test cuba mencerita perihal keusahawanan ini dari perspektif Malaysia dan dengan bahasa yang lebih mudah (kalau aku pkai bahasa teks book jap lagi, semua orang start tido la kan....)

Kenapa nak jadi Usahawan?

Ramai orang nak jadi Usahawan sebab nak kaya. Lebih-lebih lagi kalau tengok gambar-gambar "usahawan" kite depan Banglow dan kereta mewah. tak salah kalau nak meniaga jadi kaya (by the way, sape nak meniaga rugi ye dak?), tapi cara kene betul.Kita nak keuntungan kita itu secara berterusan dan meningkat. Bukan jenis once-off pastu kaput! Kalau hangpa buat mcmtu, hangpa bukan lah usahawan tetapi SAWAN.

Ilmu juga amat perlu dalam keusahawanan. Tapi kenapa Syed Mokhtar Al-Bukhari tak sekolah tinggi tapi boleh jadi kaya gile babeng ? Jawapan : sebab die ade orang-orang cerdik pandai bawah die. Dan nak jadi mcm beliau, bukan sehari dua tetapi puluhan tahun. Kalau korang sanggup nak tunggu, dipersilakan....

Alasan Biasa Nak Jadi Usahawan:

1.  Minat berniaga
2. Keturunan memang orang berniaga
3. Mak Ayah ade banyak duit.....so boleh pereabihkan dengan cara berniaga
4. Dah xde kerja.
5. "Saya kreatif, saya suka berniaga"
6. Nak cari makan....
7. "Buku Warren Buffet saya dah hafal."
8. "Saya nak jadi mcm Steve Job dan Bill Gates."
9. "Saya amat bersemangat untuk berniaga!"

Alasan Nombor 6 itu adalah alasan yang paling tepat.

(Bersambung di bahagian KE-2)

Ramadhan 1433 Hijrah a.k.a Bulan Pose 2012

Kepala Masih ting-tong.....jauh lagi perjalanan nih....Sabor...bawak banyak bersabor...!!!!

Monday, January 30, 2012

Sekitar Januari 2012

Dah masuk tahun baru dah yeop! Walaupun agak terlambat ( sebab aku bukan lah penyokong sambutan tahun baru masehi),tapi nak wish Selamat Tahun Baru 2012 kepada semua. Kepada yang menyambutnya di Dataran Merdeka, KLCC atau Starhill....tahniah! sebab ape yang anda dapat hanyalah pekikan dan lolongan pengikut Hedonism dan kapitalis keparat.

Tahun 2012, kalau mengikut perkiraan org2 Cina, adalah tahun Naga Air. Aku secara peribadi nya amat suka kepada binatang mistik Naga nih. Entahlah! mungkin sebab nampak style ade tatoo naga kat badan (ala2 Chan Ho Nam dalam young & dangerous saga kot...hehehhe). Cume kalau Naga air ni mcm naga tasik Chini, tak timbul2 smpi sekarang.kalau timbul pun, bak kate org2 tue lah, nnti jadi pulau.

Bagi pengikut2 iluminati dan fahaman spekulasi barat, depa predict 2012 ni dunia akan Kiamat. Tambah pulak dengan bunyi suara pelik kat Sibu baru-baru ni, makin ramai lah percaya 2012 ni bumi akan hancur musnah. Ade kate perkiraan mereka buat dari kitab puak Maya kuno, kitab Cina lama, dan tak kurang jugak datang dari hadith-hadith yang tak tahu dari mane (tetiba je keluar). Sudah terang lagi nyata dalam Al-Quran dah seribu tahun cerita pasal hari Kiamat ini (sila rujuk surah Al-Waqiah) dan Rasulullah SAW sendiri dah bersabda dalam hadith-hadith sohih. Cuma nya, tarikh dan waktu itu masih dirahsiakan/ tak diberitahu/ tergolong dalam benda-benda ghaib. Pendapat aku (kepada ustaz ahlul-sunnah waljamaah, tolong betulkan kalau aku silap. Wahabi dan Syiah nak komen pun boleh.....tapi aku pegang yang 1st tu tadi lah.sorry! no offense).Kita sebagai umat Islam wajib percaya benda-benda ghaib (surah Al-Baqarah;1-5) dan salah satunya adalah tarikh hari Kiamat itu sendiri. Percaya bahawa tiada siapa yang tahu hari tersebut bila juga sebahagian dari rukun Iman yang termaktub dalam percaya kepada benda-benda ghaib. Yang kita dok sibuk cari tarikh hari Kiamat tu buat ape? dah cukup ke amalan kite nih kalau kiamat ini berlaku hari ini? tepuk dada tanya iman masing2 la ek.....aku pun bukan baik mane sgt, tapi sekadar mengingatkan diri aku sendiri.

Untuk yang baca fikir2kan dan share pada yang lain. Aku sekadar bagi pendapat. mane yang salah tolong betulkan. 

Selamat Menyambut Maulidul Rasul. Segala puji bagi Baginda, Rasul akhir Zaman......


Qasidah Burdah

Friday, October 21, 2011