Sunday, December 20, 2009

satu paper lagi

Venue: OUM main camp
Situasi: baru abis exam Issues in Islamic Finance.Pecah kepala!

terserempak la dngn rakan seperjuangan menjawab exam.lalu ditumpang kan beliau ke bus stand klang, balik seremban katenye.

dlm kereta berdiskusi lah kami tentang paper tadi dan berberapa perkara tentang perbankkan Islam (walaupun aku sbnrnya dah keluar dari industri tersebut lebih dari 3 tahun). cuma satu perkara yang buat aku tertarik dengan pandangan otai ni ( hehehh...classmate aku ramai yg pangkat pakcik) , beliau bercerita tentang Jihad. tujuan utama beliau enroll dlm course ni sbb nak berjihad dengan memperkenal kan perbankkan islam pada masyarakat.Uish! dahsyat otai ni....dlm usia semacam tu masih lagi optimis tentang perjuangan.

balik ke rumah dlm perjalanan, aku ber monolog sendiri. Apa yg aku nak jihad kan atau perjuangkan? ilmu,kuasa atau duit? agama? baru aku sedar,aku takde perjuangan sebenarnye.pegi keje,balik kejer,makan, tido....lepak, melalut & mengarut.ingat lagi kate2 Rambo " to live with nothing or to die of something".kat mane kite sebenarnye? kekadang rase diri ini hebat, tapi sebenarnya kite "nothing".pi mai,pi mai,tang tu jgk.nak bangga dgn kelulusan, beribu org ade kelulusan.kereja? apelah sgt,balik2 dapat gaji hujung bulan same gak la.dapat la extra kalo performed (kalo betul la caranye kan).tapi puas ke kite? kalo ditakdirkan kite mati hari ni, boleh ker kite tutup mate ngan rase puas?

ops! dah smpai tol Bangi. kjp lagi smpai lah rumah.nak jmpe "perjuanganku" jp lagi....penentu kepada jatuh bangun aku, penyambung generasi aku....family aku

p/s: last paper hari Isnin, Islamic Banking System.Harap2 cemerlang la hendaknye.

No comments:

Post a Comment