Monday, February 8, 2010

Nasi Lemak Story-From road side to Menara Kuala Lumpur

Nasi Lemak...makanan kegemaran rakyat Malaysia. Aku rase dah tahap makanan ruji rakyat Malaysia dah. Melayu ke, India ke, China ke...semua suka Nasi Lemak.

Masa aku belajar dulu, aku pernah tanya budak-budak Bosnia, Sudan, Comoros Island sampailah budak-budak State,perkataan pertama depa belajar masa sampai kat Malaysia ialah Nasi Lemak.Korang bayangkanlah, sementelah sampai dari negara masing-masing dan selama 2, 3 bulan,nasi lemak lah yang diaorang order untuk makan kat kedai-kedai Melayu.Dahsyatkan penangan Nasi Lemak Malaysia ni.

Kalau korang lalu kat kedai-kedai makanan Cina, korang mesti nampak stall nasi lemak walaupun memang takde orang melayu yang akan masuk kedai tu.Betapa berpengaruhnya nasi lemak untuk rakyat Malaysia. itu pasal Indonesia tak leh nak claim nasi lemak ni datang dari negara diaorang. BENDERA pun tak masuk nasi lemak sebagai perkara yang depa nak tuntut hak budaya mereka.

Nasi Lemak telah dipelbagaikan dalam berbagai bentuk. ada letak daun pisang sebagai alas.Dimakan dengan lauk pauk seperti sambal sotong, sambal paru-paru,sambal udang dan pelbagai lagi sambal. kekadang dimeriahkan lagi dengan begedel dan rendang ayam.Perghhh! dahsyat.

Nasi lemak juga diguna pakai sebagai economic indicator kat Malaysia. Bagaimana? Korang ingat tak masa zaman recession 97/98 dan yang terbaru 2008. Gerai-gerai nasi lemak di tepi jalan tumbuh mcm cendawan lepas hujan. Sebabnya, makin ramai penganggur kehormat yang telah bertukar haluan menjadi usahawan.Usahawan nasi lemak.Semakin banyak gerai nasi lemak di tepi-tepi jalan bermakna makin ramai penganggur. Ramai penganggur bermakna unemployment rate tinggi dan bermakna ekonomi is in recession mode.Betapa besarnya impak nasi lemak terhadap survival ekonomi malaysia.Aku pernah berborak ngan pengusaha nasi lemak kat Puchong Perdana.Mula-mula berniaga die pakai kereta Mitsubishi Galant tahun 70-an.Aku perati dalam masa less than 1 year, die dah pakai Honda CRV baru beb! yang aku pegi beli ni pun pakai motor Honda cup je.Berniaga pn bukan lama pun.Bukak pukul 7 am,pukul 8.30 am dah sold out! kul 9.30 am dah ade terpukang depan TV kat umah.

Nasi lemak dihidang di pelbagai lokasi. Dari tepi-tepi jalan setiap pagi hinggalah ke restoran berputar KL Tower.itu tak termasuk lagi dihidangkan secara ekslusif di awan biru (bukan awan dania eh!), dalam kapal terbang ke destinasi-destinasi seperti Milan, London, Los Angeles, Macau dan Dubai.

****************************************************

Mulai hari ini aku kene kurangkan makan nasi lemak. Azam aku,nasi lemak hanya sebulan sekali. Kenapa? Berat badan dah meningkat. Atau dalam bahasa economic dan investment analysis nya,cotango.So kene la berjaga-jaga.Takla sampai obes lagi,tapi kene la beringat.Selamat Tinggal Nasi Lemak!

No comments:

Post a Comment