Wednesday, February 3, 2010

Segalanya adalah chobaan.....

Bila masalah datang melanda,bermacam reaksi manusia yang dapat kita lihat. reaksi yang bergantung kepada level dan jenis masalah yang mereka hadapi. Ada yang jadi pendiam,senyap tak berkata-kata sambil muka bertukar jadi toye gile.dah mcm puyuh sejuk kene air hujan kalo tengok dari jauh.

Ada yang amik cuti seminggu dan cari ketenangan kat tepi laut (ni dah kira ala-ala Tiger Wood,naik kapal pegi Bahamas,tapi dengan pompuan simpanan die la...jangan lak nak ikut pulak).

Ada satu jenis lagi yang aku tak faham.Golongan ni kalau ade problem (kadang-kadang tu kecik je pun) pegi clubbing hari-hari. Macamane depa boleh cari ketenangan dalam keadaan serba memekak macam tu? aku tak faham lah.Masing-masing punya cara.

Ada jugak yang mengaitkan orang lain bile ade masalah.Habis semua orang dia nak sembur.Padahal masalah nye hanyalah bini dia masak kangkung goreng tak letak belacan (macam cerita bujang lapok daa...).Kalo masalah macamtu,baik la bawak berbincang,janganlah nak libat kan orang lain.Tak memasal je orang lain yang kene sembur. 

Tapi jarang aku dengar dan lihat kalau orang ada masalah buat dia makin rapat dengan Tuhan.Bukan ke masalah tu satu rahmat dari Allah? Maknanya Dia masih sayangkan kita.Cuba bayangkan kalau kita takde masalah,confirm bosan hidup kan? buat benda semua ok,takde orang complaint,tak yah wat decision....heh! kalau aku kematu beb! Kekadang masalah tu sebahagian dari ujian untuk orang beriman. Macam ni la, kalo nak naik pangkat kan kene pegi assessment.dan assessment selalunya susah,kira problemla tu.Lepas assessment baru boleh naik pangkat.Macamtu jugak la konsep masalah ni. Assessment nak naik pangkat iman kita,dari setebal kulit bawang ke setebal kulit telur ayam rebus dan seterusnya.Assesment nak naik pangkat eksekutif ke eksekutif kanan tak kan sama dengan assessment dari manager nak naik ke pengurus kanan.sah-sah la lagi susah dan lagi kompleks.Kalau lepas,ok la.Kalo tak,repeat paper la jawabnya.heh!

Tapi ade setengah pihak yang prijudis berkata “ Dah susah baru nak ingat Tuhan”.Ceh! mudah betul kalau orang nak bercakap kan? Bagi aku takpe la, at least depa ingat lagi kat Tuhan. Lagipun bukan kita yang ada hak nak kata orang macamtu.Sesungguhnya Allah itu Maha-Pengasih lagi Penyayang.Dia akan perkenaan kan doa semua hambanya. Bukan manusia yang tentukan doa tu makbul ke tak.

Apa-apa pun, handle la sesuatu masalah itu secara berhemat dan penuh dengan positif mind.Kalau tak dapat handle sorang-sorang,tanaya pendapat orang lain (make sure orang yang boleh dipercayai lah).Berusaha,Doa dan Tawakkal lah atas keputusan.Kekadang nampak keputusan tu macam silap,tapi sebenarnya ada kemanisan dalam kepahitan itu yang kita tak tahu.

****************************************

Problem aku dari semalam: tak dapat log-in internet.Asyik-asyik keluar notice tak dapat connect to tree server.Arghhh! rase nak hempas-hempas laptop aku tu.Limau mandrin hadiah customer sempena Raya Cina dah sekotak aku habiskan. Engineer IT tak sampai-sampai lagi.Tak kan nak suruh aku habiskan satu kontena baru nak datang kot.

Sabar,sabar,sabar.......

2 comments: