Wednesday, March 24, 2010

MANUSIA MELAYU DAN KRISIS NILAI oleh Tukar Tiub-satu komentar

Semalam petang Gombak Rock sudah forward satu email pada aku. Isinya, satu catatan blog dari Tukar Tiub. Agak terkejut aku bile baca sebab takde gelak dalam entri kali ni.selalu mesti ade Kah! Kah! Kah! Akan menyusul pada setiap ayat.

Aku sebenarnya selalu kurang setuju dengan Tukat Tiub (dan atas sebab itu kami pernah bertelagah dengan Gombak Rock dalam email yang berjela-jela), tapi entri yang ni aku amat bersetuju dengan beliau. Sebagai seorang Melayu, aku percaya yang sebenarnya kita berada dalam krisis nilai dan identiti yang semakin teruk hinggakan meniggalkan impak yang amat besar dalam budaya dan adat kita yang disanjung tinggi selama ini.

Orang Melayu terkenal dengan santun mereka,lemah-lembut dan hormat-menghormati. Tetapi, dalam merintis jalan menuju kemodenan (ada yang panggil kapitalisme), orang Melayu “terpaksa” membuang nilai Melayu itu sendiri untuk menyama tarafkan Melayu dengan bangsa-bangsa dominan dunia. Tetapi persoalannya, adakah perlu kita berbuat begitu?

Korang tengok-tengok akhbar sekarang ni, terutamanya bahagian profil artis-artis, dah jadi satu budaya bila sebut pasal keturunan mesti tulis darah kacukan siam,bugis,Pakistan dan macam-macam lagi lah. Kan lebih mudah kalau letak Melayu je? Aku tengok pun depa taklah gaya mat saleh sangat. Adakah kita dah malu nak mengaku kita ini Melayu? Kenapa aku attack golongan artis nih? Sebab mereka jadi public figure. Kat suratkabar yang hari-hari rakyat Malaysia baca aka nada kisah mereka (walaupun aku sendiri tak kisah sangat pun,Cuma aku bercakakp atas dasar majority).Ape depa buat orang akan perati dan yang lebih extreme lagi akan ikut.

Kita lihat pula dari sudut pemakaian, pakai baju Melayu di hari selain Hari Raya atau persidangan agung UMNO dipandang pelik. Walauhal, nama pun baju Melayu dan dipakai di Malaysia, ape yang nak pelik.bukan aku pakai baju Melayu kat kutub utara pun.Mungkin jugak ramai terpengaruh dengan cerita Madu 3 kot! Scene Jamil menipu bini die bile nak pergi bernikah lagi satu.heh!

Menyentuh isu ekonomi pulak. Tahap akhir DEB telah lama lepas. Sekarang ramai cendiakawan lebih menjurus kepada perkembangan ekonomi negara dari pembahagian sosio-ekonomi mengikut kaum. Mungkin nyahtijah dari DEB yang tak berapa berjaya,bukan dari segi konsep tetapi perlaksanaan,Melayu masih berada dibelakang. Yang kita selalu lihat selalunya minority Melayu yang dapat keistimewaan dalam transaksi perniagaan. Tetapi jika dilihat dari segi distribution of wealth among Malay,masih jauh ketinggalan. Ini masalah Melayu itu sendiri sebenarnya. Kita tak berani nak explore benda baru. Kalau ade pun mungkin di cop sebagai penentang atau extremist di mata masyarakat (aku tak cerita pasal politik ok!).Contoh,kalau ade sorang Melayu start jual goreng pisang tepi jalan,korang bagi sebulan je…lepas tu ade 10 gerai goring pisang yang sama sebelah-sebelah. Lain pula dengan masyarakat Cina, kalo sorang jual goreng pisang,nanti ade yang lain akan jadi supplier tepung and pisang pulak. Kenapa bende2 simple macamni kita tak dapat nak solve? Kita kene ingat, populasi Malaysia amat kecil, untuk menjadikan Malaysia self sustained, populasi harus menjangkau pada angka 70 juta. Sekarang baru 27 juta, kita masih lagi jauh ketinggalan dan masih memerlukan barang-barang import untuk support business yang tak dapat nak buat sebab economic of scale takde. Kalau semua orang masih nak buat bende yang sama dengan market yang stagnant, ketepuan permintaan akan berlaku dan akan mewujudkan pembaziran sumber.senang macamnilah, kalau 9 gerai itu ditutup dan di cerakin kan kepada aktiviti ekonomi lain yang tak berapa rancak macam pertanian mungkin.Dari sudut ini, aktiviti ekonomi lain dapat dijana dengan lebih efisyen . 

secara keseluruhannya,aku letak soalan-soalan yang perlu kita fikirkan:
1. adakah sebenarnya kita malu mengaku yang kita ini orang Melayu?
2.adakah kita sanggup membuang sifat keMelayuan kita untuk semata-mata untuk mengejar kemodenan?
3.salahkah kita kekal Melayu dan terus maju?



2 comments:

  1. satu gaya pemikiran yg bagus..
    corak yg perlu di perhatikan oleh org2 melayu kini..
    good..

    ReplyDelete
  2. jika "nilai-nilai" melayu itu dibuang... "MELAYU" sudah tidak relevan..

    ReplyDelete