Sunday, March 14, 2010

Wanita dan kerjaya

Berita sejak kebelakangan ni semakin panas. Menghinjak-hinjak rase hati nak mengomen dan mengomel.Tapi cuma takut ade yang salah anggap aku ni Gender bias. tapi tak kisah lah,yang aku nak buat sekarang ni adalah realiti check aje.Kalo ade yang setuju, terima kasih.Yang terase,padan muke dan yang tak setuju,tak dapek den nak nolong.

Berbalik kepada isu yang asal iaitu terlalu ramai wanita mengetuai/mengepalai atau berkhidmat di sektor awam. Aku nak tambah lagi, view aku juga merangkumi sektor swasta.

Cuba korang fikir-fikirkan :

1. Berapa ramai wanita yang memegang jawatan tinggi ni yang ade ciri-ciri muslimah idaman (i.e:jaga aurat,jaga tingkah-laku etc)?
2. Korang check lak jabatan-jabatan yang depa kerja,boss depa tu kalo tak pompuan jugak tak pun lelaki bermata basketball,tul tak?
3. Kalo korang yang bekerja (dulu,kini & selamanya) dengan boss wanita, korang rase depa layak tak duduk position tu?

Marah? relax dulu. itu name realiti check.Kalo takde, takpe la.kalo ade.....korang renung-renungkanlah.

Salah wanita ke? aku salahkan kaum aku sebenarnya:

1. pantang tengok dahi licin sikit....ape yang depa nak dapat lah jawabnya. come on...adil la sikit.jadi ketua ni kalau salah bukan menjawab kat sini,kat akhirat nanti pun menjawab jugak.
2. Pemalas.mane tak ramai kaum pompuan masuk sektor awam dan koperat sedangkan lelaki ramai memenuhi sektor kolar biru dan penjara kajang.
3. Penakut beb! tahu nak complaint belakang.tak pun takut di pandang serong oleh orang lain.Come on...ade je orang yang tak pasal2 kite memang menyampah kalo tengok muka die. Kire menyampah tanpa sebab. So...ape kisah.Kalau bende tu betul...cakap jela.

Yang wanita rase selamat? tidak,tidak,tidak....:

1. pakaian pergi kerja tu dh macam pergi disco.tahu la orang tak marah,tapi respect la orang sikit.At least ade la sikit rase segan pada diri sendiri.
2. Mentang2 la ketua2 mereka sayangkan mereka,tak yah la buat sesuka hati jer. ingat sekit....patah tumbuh,hilang berganti.bila dah patah dan hilang....sah2 korang jadi macam lauk kat tengah2 meja makan.semua orang ratah.....
3. masing2 nak cari rezeki yang halal untuk ahli keluarga.Jangan la kacau periuk nasi orang. Tak puas hati ke ape...bawak2 la berbincang.

Ape yang aku ketengah kan hanyalah sebagai perkara yang harus kita fikir-fikirkan. Terpulanglah kepada individu untuk mentafsir. 



2 comments:

  1. jadi... adakah anda mengetuai/mengepalai di tempat kerje anda? ehem ehem :p

    ReplyDelete
  2. belum lagi.tapi kalau tengok kriteria,ade chan kene reject...heh!

    ReplyDelete