Saturday, May 8, 2010

Mini Kuper Ash

Hari ini hari Ahad. Semua warga kota berehat dan melepak. Setelah seminggu kerje, inilah waktunya untuk berehat dan meluangkan waktu bersama keluarga.Tak ketinggalan brader Rudi kiter. Macam biase, die akan lepak dekat kedai kopi Pak Mat di simpang jalan besar. Layan teh tarik gelas besar dengan roti telur banjir. Lepas solat Subuh jemaah di Masjid berdekatan, die terus ke sana. Macam biase, sambil menge’teh’,sambil berborak. Macam-macam isu di ketengahkan. Dari isu by-election Hulu Selangor sampaila isu blok minyak terlepas dari tangan negara. Tetiba dalam keriuhan mereka bersembang kencang, satu kereta merah sudah berhenti betul-betul depan kedai Pak Mat. “Uish! Keter sape pulak tu……” seorang pelanggan tetap Pak Mat bersuara sambil berdiri dari kerusi.
“ perghhhh…..mini cooper tu….sape punye la pulak?” Rudi bersuara. Dari perut kereta keluar seorang lelaki. Besar badannya, pakai pakaian ala-ala bisnesman. “loorrr….ekau ruponyo Hamdan.Lamo tak Nampak?” Pak Mat menegur pemandu kereta tersebut.”ooooooo….Hamdan anak Usop Askar” serentak pelanggan yang ade disitu bersuara. Terbeliak mata-mata yang ade kat situ. Hamdan ni anak Usop Askar. Belajar tak la tinggi sangat, setakat SPM.itu pun kantoi. Lepas SPM die masuk Pusat Giat MARA, belajar baiki air-cond.

Pak Mat: Ekau kojo apo sekarang ni Dan? Bergayo bonar Pak Mat nengok aih.
Hamdan: Adela berniaga sikit-sikit Pak Mat
Pak Mat: Ko berniago apo? Dadah ko?
Hamdan: Ish! Kesitu pulak Pak Mat ni. Saya jual kopi Pak Mat.
Pak Mat: Meniago Kopi boleh jadi kayo macam ni ha…Ish! Pak Mat pun berniago kopi jugak. Tak lo sekayo ekau. Pakai pun Kapchai jo.
Hamdan: Pak Mat,Pak Mat…..kopi saya ni lain. Ni kopi kesihatan.
Pak Mat: Kopi kesihatan?
Hamdan: Iye, Kopi Kulit Manggis
Pak Mat: Ekau jangan nak temberang den! Mano ado orang melantak kulit manggih. Kambing jo yang makan bendalah tu.
Hamdan:Betul Pak Mat! Macam ni…..

Hamdan terus berceramah tentang kebaikan Kopi Kulit Manggis keluaran syarikat beliau. Semua pelanggan mengerumuni Hamdan. Ada yang bertenggek kat pagar kedai sebab takde ruang nak menghimpit.yang lagi takjub, Hamdan bukak Laptop sambil tunjuk slide powerpoint pasal produk kopi beliau.Ikut kata Hamdan, kajian tentang kopi ni dijalankan oleh saintis dari German. Terbukti berkhasiat dan boleh memudahkan penghadaman. Siap orang yang mandul kalau minum,boleh dapat anak.

Hamdan: Oklah Pak Mat.Kene gerak dah. Ada customer dari Sri Lanka nak beli produk saya ni. Nak pegi jumpe die kat Mandrin Oriental lak. Kalo berminat nak beli, ini kad saya. Assalmualaikum!

Hamdan beredar. Sebelum tu sempat jugak die ramp kete die kasi gegar satu warung.

Rudi: Bagus betul  Hamdan tu eh! Rajin.Jual Kopi pun boleh kaya.
Pak Mat: Botul tu Rudi. Den ingat lagi budak tu tahun lepas,nak bayar air kosong pon takdo duit.
Rudi: Saya mengidam betul mini cooper S tu.tapi duit takda….
Pak Mat:Kalau den pun nak sebijik. Tapi kalau ekau pakai, kau takleh la nak makan kat sini lagi dah.
Rudi: Kenapa pulak Pak Mat?
Pak Mat: Ape Klassss……pakai kereto mahal, tak kan makan warung. Kurang-kurang kat Pelita Nasi Kandar
Pelanggan 1: Der, takan pakai mini cooper layan mamak. Ape barang parking kat tepi jalan.
Rudi: Abis tu?
Pelanggan 2: At least la bro, kene makan kat hotel. Pakai valet parking.Baru menarik tertarik ko memang da’ bom

Tetiba Pak Imam mencelah

Pak Imam: Hangpa ni, kalau nak pakai kereta macam tu pun ukuq la baju dibadan sendiri dulu. Takut-takut orang dok sebok tengok kereta dari hangpa……. pasai kereta tu lagi kiut dari tuan!
Semua: GULP!
.

No comments:

Post a Comment