Saturday, May 8, 2010

RUDI ROKAH

RUDI ROKAH a.k.a Abg.Rudi. Rudi merupakan seorang peniaga pasar malam. Jual air cincau dan soya. Apa yang spesel dengan gerai Rudi ni ialah Soya Panas…..terbaik! manis nya sikit-sikit jer. Kaya dengan rasa soya. Rudi ni bukanlah tak bijak, belajar sampai Diploma kat UPM. Dalam bidang Agrikultur. Cuma nasib tak menyebelah kepada die, pada tahun 1997-1998, die diberhentikan kerja di sebuah ladang. Sebab, itu ladang sudah bungkus. So, setelah dekat setahun setengah buat kerja macam-macam (dari buruh kontrak sampai ke pekerja kedai runcit), Rudi buat keputusan berniaga kat pasar malam.

Nama IC die sebenarnya Ahmad Rudi Bin Suratman  C.J (Confirm Jawa). Dapat nama rokah sebab die ni peminat setia rock kangkang zaman 80an dulu. Pada time tu, kemana sahaja Rudi pergi, imej rocker melekat pada die. Rambut serabai, jeans koyak dan T-Shirt tanpa lengan bergambar Iron “Maidin” amat sinonim dengan beliau. Rockers sejati la katakan. Memandangkan orang kampung Rudi (Kampung Simpang Ampat, Daerah Matang-Larut) ni tak belajar berapa tinggi sebab rata-ratanya rakyat marhein bekerja sebagai pengusaha ladang (bahasa lain untuk penoreh getah), Rockers jadilah ROKAH. Lekatlah nama RUDI ROKAH walaupun dah lama die pencen jadi rockers. Kira macam Amy Search , dah ‘sepohon kayu’ orang kate.

Rudi dah berkahwin. Dikurniakan 2 orang anak dengan seorang isteri.Nama isteri Rudi ialah Khadijah a.k.a Jijah dan bukan Kathy macam orang sekarang selalu bagi kat pompuan yang namanye sebegitu. Anak pertama Rudi, Awang (nanti aku cerita pasal Awang) dan Tanjung (ni pun nanti aku cerita).Rudi sekeluarga tinggal di tingkat 2 sebuah flat di KL. Ade sebuah van Nissan Vennet, yang double sebagai kereta keluarga dan kenderaan berniaga. Die dapat beli keter ni pun sebab jual rumah teres beliau di Seksyen 14, PJ dengan harga RM 200,000. Dulu mase beli RM 90,000.Nak duit punya pasal, terpaksa lah jual rumah tu. Kalau die tahu harga rumah tu sekarang, mesti die tak jual rumah tu dulu. Tapi apakan daya. Kalo tak salah, ruamh tu dah jadi kedai sewa barang pengantin berstandard tinggi.
 

No comments:

Post a Comment