Monday, May 17, 2010

Selamat Hari Guru 2010

Aku minat betul tengok Upin & Ipin part depa greed cikgu masa masuk kelas pagi-pagi. lain dari yang lain...hehehhe.comel! Nasib la time aku sekolah Upin & Ipin takde lagi, kalau tak mesti aku buat macamtu jugak.

Kita mesti ade macam-macam cerita pasal Cikgu. Tak kisah lah pegalaman pahit atau manis. Aku ni dari sekolah memang respect ngan cikgu. Kalau buat salah, kalau cikgu hentam,aku terima jelah. Sape suruh buat salah kan.....sendiri tanggung lah. lagipun aku sekolah asrama, family jauh so Cikgu jelah ade jadi penganti.

Dulu lepas SPM, ade la jugak tertanam niat nak jadi Cikgu. Tapi setelah menimbangtara perlakuan aku yang sikit panas baran (heh!), so aku tanam jela niat tu. Sian budak-budak, nak buat benda nakal pun susah. iyelah, mane taknya, Cikgu jugak ex-crook sekolah.Budak-budak amateur nak lawan pro macam aku....hampeh la jawapnya. port sigup, lubang sneak-out dan skill-skill sentri time ragging budak....been there done that der! rase-rasenye kalo aku masuk mengajar, confirm separuh dari populasi sekolah kene buang tak pun gantung sekolah. Cume aku lemah part dating, yang ni aku tak tahu port dan skill.Sekolah aku semua lelaki,mane boleh dating.HARAM! bab-bab "dalam hati ada taman" ni memang lemah sikit lah.hehhehe!

Definasi cikgu ni pun luas.Bagi aku, sape-sape yang pernah memberi ilmu kepada aku, aku anggap depa ni cikgu. tak kisahlah dari segi akademik,kehidupan atau karier. Ynag penting, depa mengajar kita.

So,Selamat Hari Guru kepada semua cikgu,lecturer,sifu,coach,trainer dan sewaktu dengannya.

"TERIMA KASIH CIKGU....." (intonasi seperti Ihsan,ketua kelas tadika tempat upin & ipin belajar)

P/S: Selamat Hari Guru Puan Aishah!

1 comment: