Monday, June 7, 2010

Bila Komando Israel Menyerang

Hari Ahad lepas, aku berkesempatan berborak dengan seorang pegawai Navy, seorang doktor dan seorang lecturer di sebuah kedai mamak. Diskusi kami berkisar tentang serangan Komando Israel terhadap kapal bantuan ke Gaza hingga melibatkan kematian. Ada yang kata askar-askar tersebut di serang oleh anak kapal sejurus selepas depa on-board. Ada yang kata depa (komando Israel) dah siap ade list nama sapa yang depa nak tembak sebelum on-board.Macam-macamlah cerita nya. Cuma sekarang aku nak diskusi tentang :
1. Procedure serangan
2. Hak Kemanusiaan
Dari segi procedure serangan, mengikut kata pegawai tersebut, memang tepat dan mengikut SOP.dan satu lagi,nama pun askar,jangan ditanyelah...kalau dah suruh bunuh tu.memang depa pi bunuh. Takde nak tanye punye. Lagipun, kejadian berlaku (mengikut kata berita lah) semamsa kapal berada di kawasan laut antarabangsa. Dalam penentuan garis sempadan sesebuah wilayah laut negara, ia teramatlah tak clear. Ia bergantung kepada sesebuah negara macamana they defined jarak sempadan laut dari pantai mereka. Jadi kalau nak kata Israel serang depa kat laut aritu, silap-silap depa boleh claim kapal tu menceroboh kawasan wilayah laut mereka. Apa nak cerita, betul tak? lagi pun puak-puak Israel ni bukan nya bodoh beb!

Menyentuh pula dari segi kemanusian, mengikut kata Doktor pula, anak-anak kapal adalah orang awam yang tidak dilatih dan well prepared for a military's ops. Jadi pembunuhan mereka adalh sesuatu yang tidak sah dan adil.Walaupun komando Israel tersebut diserang, tapi sejauh sejauh manakah effectivenye serangan sekumpulan sivilian yang tidak terlatih terhadap soldadu yang terlatih? Perlukah dilepaskan sehingga 9 das tembakan pada orang yang senjatanya hanyalah tangan atau botol plastik?

Pendapat aku:

1. Nama pun Israel, ade diaorang kisah? Setakat bunuh 9 orang....what is that man!
2. Kemanusiaan? Still exist ke dalam kamus Hebrew?
3. So nak buat ape? as usual,blame the Jew.....kite? tak yah berubah lah kan, engkau engkau aku aku.


FREE GAZA! TAKBIR!

No comments:

Post a Comment