Thursday, July 22, 2010

Korang pernah terfikir tak?


Keliling ofis aku ni penuh dengan condo-condo mewah. Macam-macam name,nama buah la,nama binatang berlarilah dan yg terbaru name omputih. semua nya harga tak yah citer lah, kalau aku buat loan, confirm dah rejectnye tak pun kalau approve, 7 keturunan baru boleh abis bayar ( itupun kalau ade la loan tenure pakai generasi lah kan).


Mula-mula dulu, ade lah terniat suatu hari nanti nak beli barang sebijik dua. saje je pun, orang kate buat investment. so suatu hari time aku nak amik duit kat ATM, ade lah depa buat promo kat sebelah ATM tu (bijok jgk la kan...buat promo condo mewah sebelah bank). aku tanye la berapa harganye, dgn muke riak dan takaburnye promoter tu jawab " Starting from RM 935,000 plus". ok, aku tak patah semangat, tanya lagi " berapa bilik?" dia jeling kat aku, nasibla aku ni waras kalau tak memang aku dah seligi kepala die pakai kepala lutut aku " itu harga studio apartment, unit paling besar ade 3 bilik" ces! tak puas hati aku, aku tanye lagi " berapa luas?" die terus tenung mata aku,pergh! Minah ni memang kerek siot " yang RM 935 k tu, 900 square feet". Mak aih! mahal gile. Kalau rumah besar tu standard jamban je kalau kat kampung. setelah realise yang aku tak mampu nak beli, aku pun tanye lah dengan santun nye " ade orang Melayu beli?" Die angguk kepala " tapi ramai Singaporean yang beli, buat investment"
**********************************************************************************
Kalau lah ramai orang luar yang beli, banyak la yang di tinggalkan kosong. nak sewa pun kat expat jela. orang Malaysia memang tak kan la nak sewa kan? bayangkanlah, betapa besarnye pembaziran kat Malaysia ni, dah la amik tanah buat rumah yang walauhal kalo tanah tu buat bende yang lebih commercial kan lagi bagus. Pastu biar kosong dengan harapan,lagi 5 tahun boleh jual dapat untung. Ada unit kat condo tu mengahadap Kg.Baru, tempat orang Melayu yang masih tinggal kat flat atau umah kayu. Dah la tu, ramai orang luar yang beli condo ni. so mane faedah nye untuk rakyat Malaysia?

kalau tengok orang citer pasal rumah sekarang ni, semua nak buat rumah besor-besor. Kalau boleh nak buat style rumah cerite Dallas tu. Padahal anak adelah 1 ketul. lepas kawin, dah cari umah sendiri. tinggal la berdua tinggal kat umah jadi bahan artifak dalam muzium.

Nota Tangan: Umah kecik harga umah besor. Rumah besor tapi duduknye berdua. takleh ke beli bende ikut keperluan?



3 comments:

  1. Jangan macam macam ijat..gua tengah demam ni.

    kapal mana kita nak load dulu ni?

    ReplyDelete
  2. it's not having what you want...it's wanting what you have..

    ReplyDelete
  3. Bote: kalau ikut tilikan aku,ko takyah load mane2 kapal.biar je die kat jeti tu. Ape ade hal, company kaya maaaa....demmurage boleh bayar.

    Hadi: aiseh! aku bkn budak BENL.

    ReplyDelete