Thursday, August 12, 2010

Ikan Bawal Stim Ala Restoran Cheng Ho

Pasar malam kat umah aku selalunye hari Selasa dan hari Sabtu. Panjang jugakla, teringat aku pasar malam time matriks UIA kat Seksyen 17, ramai student.

Makanan nye pun bole tahan gak la. yang menarik skali ade warung-warung Bakso. dengan bau Sup dagingnye cover seluruh kawasan, ingatkan aku tentang Jakarta di malam hari. Diwaktu dingin malam, jalan Jakarta yang sentiasa machet dan korang tak tau nak buat ape dalam Kijang. Bukak tingkap, dan korang akan nampak sebijik suasana warung dengan kat umah aku ni. meja dan bangku panjang, di mana korang pun tak kan tau sape yang akan duduk sebelah korang nanti. No resevation and no special treatments for VIPs. Heh!. Atas meja ade cili jeruk, kicap dan sos cili.Alas meja hanya plastik tebal warna merah.

Malam tu aku berjaya mendarat kan sekor ikan bawal dan 5 ekor ikan selar. Aku jinjing beg plastik berisi ikan dengan rase bangga. sampai kat umah, aku masuk dalam freezer. niat di hati nak masak ke esokan harinya.
*
*
*
*
*
1 Ramadhan ( 1 minggu lepas kejadian di atas)
keheheheheheh......semalam masak ikan bawal stim untuk bersungkai (berbuka pose la tu). Baik punye, orang kate standard restoran lah adenye.

2 comments:

  1. gila lama
    ikan tuh meronggeng dlm peti ais
    ikot petua lg lama lg sedap
    *bajet pekasam

    ReplyDelete
  2. nak bagi sebati dengan rencah..baru siok.heh!

    ReplyDelete