Thursday, November 25, 2010

Fikir-fikir

Fhuh! Phuh! Fhuh!

Banyak betul habuk kat blog aku ni. Lame sgt tak post entri. Ni aku salahkan celcom n Ipad sbb:
  1. Celcom pnye line mcm sial kat umah aku....lembab mcm tuntung ats darat.
  2. Ipad terlalu best smpi nak bukak laptop kenit aku pn dah xde mood.Try jugak tekan2 screen laptop aku tu, tapi still xleh bukak file.siot lah!
Budak-budak form 5 dah start SPM. Good luck lah korang. kalau tak score tak tahu lah...tuition toksah citerla.satu hari smpi 2-3 pusat tuition korang panjat.Kismis dah 3 tan dah makan, kalau boleh satu ladang anggur korang nak beli. Pati Ayam dah bertong-tong minum, sampai tak cukup ayam nak buat rendang hari raya haji aritu. Air penerang hati lagilah, dah bergelen2 telan sampai busung perut. Tapi ape2 yg korang buat pun, satu aje hakikatnye...kalau tak usaha di folow dgn doa,jgn mimpi la nak score. Petua,petua jugak....kalau buku tu baru 2 minggu lepas baru nak bace, nota baru semalam nak buat....percayelah, korang ade 60% chance nak pelingkup.heh! lagi 40% tu external factors yang akan jadi penentu (i.e: Doa ibubapa,guru,sendiri termasuklah rezeki ketentuan Allah.), itu pun kalau depa buat baik pada golongan tersebutlah. Kalau rase2nye tak, kire burn jela 40% tu.

Teringat mase aku nak amik SPM dulu. Aku ni takle belajar pandai sangat. Tapi, so so la.Lagipun mmg aku tak budget nak jadi golongan bijak pandai pun. Aku terfikir, kalau ramai sangat yang pandai-pandai, sape yang nak buat kejer kan.tak kan orang cerdik pandai nak taip email, photostat kertas,buat INBOIS dan bermacam-macam lagi kerje sewaktu dengan nye...iye dok? dah la aku mase form 4 dah drop subjek fizik dan kimia, halih-halih time form 5 lagi 3 bln nak SPM, aku kene amik blk subjek2 tu,kalau tak aku tak leh daftar amik exam. make terkontang kanting la aku belajar (?), menelaah (?) dan mengulangkaji (?) untuk lulus. Nasib baik aku lulus, tapi tak kredit lah. Memang dah kententuan Allah aku tak buat engineering atau pun jadi cikgu sains.heh!

Catatan : SPM aku sijil terbuke belum lagi. Still pkai gred agregate.

No comments:

Post a Comment