Wednesday, December 8, 2010

Colmar Bukit Tinggi

Cita-cita aku nak buat travel log sendiri. Tempat-tempat menarik yang pernah aku lawati, nak aku abadikan dalam travel log aku ni.heh!

So for a start, aku review sket pasal visit aku to Kolmar Bukit Tinggi. Terletak lebih kurang 1.5 jam perjalanan dari KL menerusi lebuhraya Karak. Boleh amik terus exit Bukit Tinggi, atas sikit dari R&R Genting Sempah kalau korang dari KL menghala ke Kuantan. Masuk je exit tu, korang akan start mendaki. Jangan risau! kalau korang naik Exora pun boleh lepas sebab time aku naik pun bersepah BLM naik skali ngan aku.heh! Bile sampai je kat destinasi, korang akan nampak bumbung bangunan ala-ala kat Peranchis. Dari tugu yang ade kat sini, depa claim yang bangunan dan persekitaran kat sini depa ambik sebijon macam satu kampung kat Peranchis nun (orang Peranchis ade tak amik kampung kite pastu bina kat tempat depa?).

Masuk-masuk je kawasan ni, korang akan disambut dengan pintu gerbang. Pastu kiri kanan jalan di bina bangunan-bangunan bercirikan Eropah. Di hujung jalan tu, ade menara peninjau. Tapi menurut kata pekerja kat situ, setakat ni menara tersebut tak pernah digunakan sebagai tempat teropong anak bulan. So, what a waste! Sebab pemandangan nye hanyalah hutan hujan tropika dan bukan hutan alpine, feel lari sikit la.

Aku menginap kat bilik di salah satu blok bangunan tersebut. Bangunan kiri kanan tu sebenarnya berfungsi sebagai hotel rupenye. Sekali pandang, susun atur bilik ni ade la gaya kat apartment kat UK. Cuma nye, barangnye buatan Malaysia. So, faham-faham jela. Sekali duduk dah patah.heh!

Tak banyak aktiviti yang boleh dilakukan disini selain makan dan tido. Petang tu hujan pulak, dengan kabus dan cuaca yang sedikit (diulangi,sedikit) sejuk, aku dan kekasih hati layan kopi dan bun di cafe kat bawah untuk amik feel konon kat tepi Lake Como kat Italy tempat Maya Karin pernah bernikah dulu. Tapi malangnya, sebab dikelilingi oleh wanita yang berbaju kurung Kedah berkain batik dan pakcik pakai pelikat berbaju Melayu berkopiah putih....terus potong.

Kami juga sempat ke Rabbit Farm. Terletak kurang lebih 5 min perjalanan dari tempat tinggal kami. Bayaran masuk RM3. Nasib la aku ni dulu masuk Kelab Pencinta Haiwan. So aku anggap RM3 tu maintainace fees untuk arnab-arnab tu lah.Dan yang lebih menarik lagi, bulan december adalah bulan mengawan bagi haiwan ini.selebihnya, aku tak sanggup nak describe. Rase bersalah pulak bawak anak aku yang bawah umur tanpa check dulu tarikh.heh!

Kesimpulannya, kalau ade sape-sape nak feel macam kat Europe,bolehla datang sini. Tapi memandangkan AirAsia pun dah ada flight murah pegi Europe sekarang ni, baik korang save duit tu. Tak yah berangan-berangan dah.Tapi kalau nak merase gak datang sini, dipersilakan.

Rating Aku : 3/10

No comments:

Post a Comment