Friday, February 26, 2010

Drama King-Meet Uncle Hussein feat. Black



Penegasan air mata rekaan atau ikhlas Sang Dramatis.Harus dilihat bukan sahaja dalam konteks Seni tetapi juga kehidupan seharian.Cukup bermakna dan mendalam maksudnya.

Adakah kita juga seorang dramatis? Drama Kings and Queens? Tepuk dada,tanya selera

Tuesday, February 23, 2010

Rotan Nak?

International gathering of Muslim experts to discuss caning of women

Ini pun mau diskas and perabiskan duit rakyat nak buat forum and seminar ker? Nak sebat,sebat jela.Abis citer,kalau dah ulama' bersepakat sebat,jalan kan.Jangan tunggu-tunggu.Pertuduhan dah clear, tertuduh dah mengaku. Tertuduh pun dah capai tahap selebriti dah.Sampai kes rumahtangga beliau pun dah jadi bahan berita.Banyak lagi isu-isu penting kat Malaysia yang patut di diskusi tak pun di"isu"kan.Buang Masa....

Tuesday, February 16, 2010

Zara-approaching 3 Months Old

 
14th February 2010 Lumut,Perak


Friday, February 12, 2010

Apan punya cerita-Satu Olahan dan Kritikan Kritis

Cerita dari Apan ni makin hangat.Di perkata kan oleh ramai orang dari setiap pelusuk dunia.heh! tak faham betul lah.

SEMBANG KENCANG pagi-pagi lagi dah jumpa aku.Komplen pasal entri nye di plagiat tanpa pengetahuan.Kesian. Dari satu isu yang terpinggir hinggalah menjadi isu negara.beliau terasa reputasi nya di koyak dan robek. Kebenaran entri-entri beliau dipersoalkan.

So sebagai membantu rakan seperjuangan.Ingin aku tegaskan bahawa, cerita Apan adalah benar. Cuma jalan penceritaan diolah supaya nampak menarik. Sebagai saksi kejadian sebenar, aku approve kesahihan nya. Kepada yang copy entri orang lain dan di lanjutkan kepada orang lain dalam bentuk email,blog dan sbgnya tanpa quote,link atau footnote...tolong stop ape yang korang buat.Kalau tak sengaja, lain kali jangan buat dah.Macamanelah harta-harta intelek kat Malaysia ni nak berkembang kalau benda-benda macam ni berlaku.

SEMBANG KENCANG....gua support lu!


http://fdausamad.blogspot.com/2010/01/mak-apan-hilang.html
http://fdausamad.blogspot.com/2010/02/mengkehadapankan-emel.html

Wednesday, February 10, 2010

Rich Man,Poor Man

Power of Money, By Adam Khoo
( Singapore 's youngest millionaire at 26 yrs & a member of Young Entrepreneur Organization)

=QTE=
Some of you may already know that I travel around the region pretty frequently, having to visit and conduct seminars at my offices in Malaysia , Indonesia , Thailand and Suzhou ( China ). I am in the airport almost every other week so I get to bump into many people who have attended my seminars or have read my books.

Recently, someone came up to me on a plane to KL and looked rather shocked. He asked, 'How come a millionaire like you is traveling economy?' My reply was, 'That's why I am a millionaire. ' He still looked pretty confused.

This again confirms that greatest lie ever told about wealth(which I wrote about in my latest book 'Secrets of Self-Made Millionaires' ). Many people have been brainwashed to think that millionaires have to wear Gucci, Hugo Boss, Rolex, and sit on first class in air travel. This is why so many people never become rich because the moment that they earn more money, they think that it is only natural that they spend more, putting them back to square one.

The truth is that most self-made millionaires are frugal and only spend on what is necessary and of value. That is why they are able to accumulate and multiply their wealth so much faster.

Over the last 7 years, I have saved about 80% of my income while today I save only about 60% (because I have my wife, mother in law, 2 maids, 2 kids, etc. to support). Still, it is way above most people who save 10% of their income (if they are lucky).

I refuse to buy a first class ticket or to buy a $300 shirt because I think that it is a complete waste of money. However, I happily pay $1,300 to send my 2-year old daughter to Julia Gabriel Speech and Drama without thinking twice.

When I joined the YEO (Young Entrepreneur' s Orgn)a few years back (YEO) is an exclusive club open to those who are under 40 and make over $1m a year in their own business) I discovered that those who were self-made thought like me. Many of them with net worth well over $5m,travelled economy class and some even drove Toyota 's and Nissans,not Audis, Mercs, BMWs.

I noticed that it was only those who never had to work hard to build their own wealth (there were also a few ministers' and tycoons' sons in the club) who spent like there was no tomorrow. Somehow, when you did not have to build everything from scratch, you do not really value money. This is precisely the reason why a family's wealth (no matter how much) rarely lasts past the third generation

Thank God my rich dad foresaw this terrible possibility and refused to give me a cent to start my business.
Then some people ask me, 'What is the point in making so much money if you don't enjoy it?' The thing is that I don't really find happiness in buying branded clothes, jewellery or sitting first class. Even if buying something makes me happy it is only for a while, it does not last.

Material happiness never lasts, it just give you a quick fix. After a while you feel lousy again and have to buy the next thing which you think will make you happy. I always think that if you need material things to make you happy, then you live a pretty sad and unfulfilled life..

Instead, what makes me happy is when I see my children laughing and playing and learning so fast. What makes me happy is when I see my companies and trainers reaching more and more people every year in so many more countries.

What makes me really happy is when I read all the emails about how my books and seminars have touched and inspired someone's life.
What makes me really happy is reading all your wonderful posts about how this blog is inspiring you. This happiness makes me feel really good for a long time, much much more than what a Rolex would do for me.

I think the point I want to put across is that happiness must come from doing your life's work (be it teaching, building homes, designing,trading, winning tournaments etc.) and the money that comes is only a by-product. If you hate what you are doing and rely on the money you earn to make you happy by buying stuff, then I think that you are living a life of meaninglessness.
=UNQTE=



Monday, February 8, 2010

Nasi Lemak Story-From road side to Menara Kuala Lumpur

Nasi Lemak...makanan kegemaran rakyat Malaysia. Aku rase dah tahap makanan ruji rakyat Malaysia dah. Melayu ke, India ke, China ke...semua suka Nasi Lemak.

Masa aku belajar dulu, aku pernah tanya budak-budak Bosnia, Sudan, Comoros Island sampailah budak-budak State,perkataan pertama depa belajar masa sampai kat Malaysia ialah Nasi Lemak.Korang bayangkanlah, sementelah sampai dari negara masing-masing dan selama 2, 3 bulan,nasi lemak lah yang diaorang order untuk makan kat kedai-kedai Melayu.Dahsyatkan penangan Nasi Lemak Malaysia ni.

Kalau korang lalu kat kedai-kedai makanan Cina, korang mesti nampak stall nasi lemak walaupun memang takde orang melayu yang akan masuk kedai tu.Betapa berpengaruhnya nasi lemak untuk rakyat Malaysia. itu pasal Indonesia tak leh nak claim nasi lemak ni datang dari negara diaorang. BENDERA pun tak masuk nasi lemak sebagai perkara yang depa nak tuntut hak budaya mereka.

Nasi Lemak telah dipelbagaikan dalam berbagai bentuk. ada letak daun pisang sebagai alas.Dimakan dengan lauk pauk seperti sambal sotong, sambal paru-paru,sambal udang dan pelbagai lagi sambal. kekadang dimeriahkan lagi dengan begedel dan rendang ayam.Perghhh! dahsyat.

Nasi lemak juga diguna pakai sebagai economic indicator kat Malaysia. Bagaimana? Korang ingat tak masa zaman recession 97/98 dan yang terbaru 2008. Gerai-gerai nasi lemak di tepi jalan tumbuh mcm cendawan lepas hujan. Sebabnya, makin ramai penganggur kehormat yang telah bertukar haluan menjadi usahawan.Usahawan nasi lemak.Semakin banyak gerai nasi lemak di tepi-tepi jalan bermakna makin ramai penganggur. Ramai penganggur bermakna unemployment rate tinggi dan bermakna ekonomi is in recession mode.Betapa besarnya impak nasi lemak terhadap survival ekonomi malaysia.Aku pernah berborak ngan pengusaha nasi lemak kat Puchong Perdana.Mula-mula berniaga die pakai kereta Mitsubishi Galant tahun 70-an.Aku perati dalam masa less than 1 year, die dah pakai Honda CRV baru beb! yang aku pegi beli ni pun pakai motor Honda cup je.Berniaga pn bukan lama pun.Bukak pukul 7 am,pukul 8.30 am dah sold out! kul 9.30 am dah ade terpukang depan TV kat umah.

Nasi lemak dihidang di pelbagai lokasi. Dari tepi-tepi jalan setiap pagi hinggalah ke restoran berputar KL Tower.itu tak termasuk lagi dihidangkan secara ekslusif di awan biru (bukan awan dania eh!), dalam kapal terbang ke destinasi-destinasi seperti Milan, London, Los Angeles, Macau dan Dubai.

****************************************************

Mulai hari ini aku kene kurangkan makan nasi lemak. Azam aku,nasi lemak hanya sebulan sekali. Kenapa? Berat badan dah meningkat. Atau dalam bahasa economic dan investment analysis nya,cotango.So kene la berjaga-jaga.Takla sampai obes lagi,tapi kene la beringat.Selamat Tinggal Nasi Lemak!

Wednesday, February 3, 2010

Segalanya adalah chobaan.....

Bila masalah datang melanda,bermacam reaksi manusia yang dapat kita lihat. reaksi yang bergantung kepada level dan jenis masalah yang mereka hadapi. Ada yang jadi pendiam,senyap tak berkata-kata sambil muka bertukar jadi toye gile.dah mcm puyuh sejuk kene air hujan kalo tengok dari jauh.

Ada yang amik cuti seminggu dan cari ketenangan kat tepi laut (ni dah kira ala-ala Tiger Wood,naik kapal pegi Bahamas,tapi dengan pompuan simpanan die la...jangan lak nak ikut pulak).

Ada satu jenis lagi yang aku tak faham.Golongan ni kalau ade problem (kadang-kadang tu kecik je pun) pegi clubbing hari-hari. Macamane depa boleh cari ketenangan dalam keadaan serba memekak macam tu? aku tak faham lah.Masing-masing punya cara.

Ada jugak yang mengaitkan orang lain bile ade masalah.Habis semua orang dia nak sembur.Padahal masalah nye hanyalah bini dia masak kangkung goreng tak letak belacan (macam cerita bujang lapok daa...).Kalo masalah macamtu,baik la bawak berbincang,janganlah nak libat kan orang lain.Tak memasal je orang lain yang kene sembur. 

Tapi jarang aku dengar dan lihat kalau orang ada masalah buat dia makin rapat dengan Tuhan.Bukan ke masalah tu satu rahmat dari Allah? Maknanya Dia masih sayangkan kita.Cuba bayangkan kalau kita takde masalah,confirm bosan hidup kan? buat benda semua ok,takde orang complaint,tak yah wat decision....heh! kalau aku kematu beb! Kekadang masalah tu sebahagian dari ujian untuk orang beriman. Macam ni la, kalo nak naik pangkat kan kene pegi assessment.dan assessment selalunya susah,kira problemla tu.Lepas assessment baru boleh naik pangkat.Macamtu jugak la konsep masalah ni. Assessment nak naik pangkat iman kita,dari setebal kulit bawang ke setebal kulit telur ayam rebus dan seterusnya.Assesment nak naik pangkat eksekutif ke eksekutif kanan tak kan sama dengan assessment dari manager nak naik ke pengurus kanan.sah-sah la lagi susah dan lagi kompleks.Kalau lepas,ok la.Kalo tak,repeat paper la jawabnya.heh!

Tapi ade setengah pihak yang prijudis berkata “ Dah susah baru nak ingat Tuhan”.Ceh! mudah betul kalau orang nak bercakap kan? Bagi aku takpe la, at least depa ingat lagi kat Tuhan. Lagipun bukan kita yang ada hak nak kata orang macamtu.Sesungguhnya Allah itu Maha-Pengasih lagi Penyayang.Dia akan perkenaan kan doa semua hambanya. Bukan manusia yang tentukan doa tu makbul ke tak.

Apa-apa pun, handle la sesuatu masalah itu secara berhemat dan penuh dengan positif mind.Kalau tak dapat handle sorang-sorang,tanaya pendapat orang lain (make sure orang yang boleh dipercayai lah).Berusaha,Doa dan Tawakkal lah atas keputusan.Kekadang nampak keputusan tu macam silap,tapi sebenarnya ada kemanisan dalam kepahitan itu yang kita tak tahu.

****************************************

Problem aku dari semalam: tak dapat log-in internet.Asyik-asyik keluar notice tak dapat connect to tree server.Arghhh! rase nak hempas-hempas laptop aku tu.Limau mandrin hadiah customer sempena Raya Cina dah sekotak aku habiskan. Engineer IT tak sampai-sampai lagi.Tak kan nak suruh aku habiskan satu kontena baru nak datang kot.

Sabar,sabar,sabar.......