Wednesday, March 24, 2010

MANUSIA MELAYU DAN KRISIS NILAI oleh Tukar Tiub-satu komentar

Semalam petang Gombak Rock sudah forward satu email pada aku. Isinya, satu catatan blog dari Tukar Tiub. Agak terkejut aku bile baca sebab takde gelak dalam entri kali ni.selalu mesti ade Kah! Kah! Kah! Akan menyusul pada setiap ayat.

Aku sebenarnya selalu kurang setuju dengan Tukat Tiub (dan atas sebab itu kami pernah bertelagah dengan Gombak Rock dalam email yang berjela-jela), tapi entri yang ni aku amat bersetuju dengan beliau. Sebagai seorang Melayu, aku percaya yang sebenarnya kita berada dalam krisis nilai dan identiti yang semakin teruk hinggakan meniggalkan impak yang amat besar dalam budaya dan adat kita yang disanjung tinggi selama ini.

Orang Melayu terkenal dengan santun mereka,lemah-lembut dan hormat-menghormati. Tetapi, dalam merintis jalan menuju kemodenan (ada yang panggil kapitalisme), orang Melayu “terpaksa” membuang nilai Melayu itu sendiri untuk menyama tarafkan Melayu dengan bangsa-bangsa dominan dunia. Tetapi persoalannya, adakah perlu kita berbuat begitu?

Korang tengok-tengok akhbar sekarang ni, terutamanya bahagian profil artis-artis, dah jadi satu budaya bila sebut pasal keturunan mesti tulis darah kacukan siam,bugis,Pakistan dan macam-macam lagi lah. Kan lebih mudah kalau letak Melayu je? Aku tengok pun depa taklah gaya mat saleh sangat. Adakah kita dah malu nak mengaku kita ini Melayu? Kenapa aku attack golongan artis nih? Sebab mereka jadi public figure. Kat suratkabar yang hari-hari rakyat Malaysia baca aka nada kisah mereka (walaupun aku sendiri tak kisah sangat pun,Cuma aku bercakakp atas dasar majority).Ape depa buat orang akan perati dan yang lebih extreme lagi akan ikut.

Kita lihat pula dari sudut pemakaian, pakai baju Melayu di hari selain Hari Raya atau persidangan agung UMNO dipandang pelik. Walauhal, nama pun baju Melayu dan dipakai di Malaysia, ape yang nak pelik.bukan aku pakai baju Melayu kat kutub utara pun.Mungkin jugak ramai terpengaruh dengan cerita Madu 3 kot! Scene Jamil menipu bini die bile nak pergi bernikah lagi satu.heh!

Menyentuh isu ekonomi pulak. Tahap akhir DEB telah lama lepas. Sekarang ramai cendiakawan lebih menjurus kepada perkembangan ekonomi negara dari pembahagian sosio-ekonomi mengikut kaum. Mungkin nyahtijah dari DEB yang tak berapa berjaya,bukan dari segi konsep tetapi perlaksanaan,Melayu masih berada dibelakang. Yang kita selalu lihat selalunya minority Melayu yang dapat keistimewaan dalam transaksi perniagaan. Tetapi jika dilihat dari segi distribution of wealth among Malay,masih jauh ketinggalan. Ini masalah Melayu itu sendiri sebenarnya. Kita tak berani nak explore benda baru. Kalau ade pun mungkin di cop sebagai penentang atau extremist di mata masyarakat (aku tak cerita pasal politik ok!).Contoh,kalau ade sorang Melayu start jual goreng pisang tepi jalan,korang bagi sebulan je…lepas tu ade 10 gerai goring pisang yang sama sebelah-sebelah. Lain pula dengan masyarakat Cina, kalo sorang jual goreng pisang,nanti ade yang lain akan jadi supplier tepung and pisang pulak. Kenapa bende2 simple macamni kita tak dapat nak solve? Kita kene ingat, populasi Malaysia amat kecil, untuk menjadikan Malaysia self sustained, populasi harus menjangkau pada angka 70 juta. Sekarang baru 27 juta, kita masih lagi jauh ketinggalan dan masih memerlukan barang-barang import untuk support business yang tak dapat nak buat sebab economic of scale takde. Kalau semua orang masih nak buat bende yang sama dengan market yang stagnant, ketepuan permintaan akan berlaku dan akan mewujudkan pembaziran sumber.senang macamnilah, kalau 9 gerai itu ditutup dan di cerakin kan kepada aktiviti ekonomi lain yang tak berapa rancak macam pertanian mungkin.Dari sudut ini, aktiviti ekonomi lain dapat dijana dengan lebih efisyen . 

secara keseluruhannya,aku letak soalan-soalan yang perlu kita fikirkan:
1. adakah sebenarnya kita malu mengaku yang kita ini orang Melayu?
2.adakah kita sanggup membuang sifat keMelayuan kita untuk semata-mata untuk mengejar kemodenan?
3.salahkah kita kekal Melayu dan terus maju?



Tuesday, March 23, 2010

Semangat Keusahawanan

Satu malam, sambil menanti Zara tidur,Kekasih Hati bercerita tentang studentnya berniaga “cederahati” bercapkan kolej tempat beliau mengajar . Menurut Kekasih Hati, rata-rata pendapatan mereka dalam RM600 seminggu. Itu kire buat terpaksa sebab masuk dalam kredit hour course Technopreneurship. Kalau betul-betul buat, mahu aku pun terjun dari tingkat 13 nih. Mane taknya, silap-silap 2 kali ganda gaji pegawai kat sini.

Aku memang suka kalau ade budak-budak muda ade semangat berniaga macamni. Kekadang tu menyebabkan jiwa aku ni meruntun-runtun nak buat benda yang sama. Tapi masalah nye, sebagai pelajar dalam bidang keusahawanan dan ekonomi (ceh!), aku terpaksa melalui beberapa proses research methodology hinggalah corporate finance untuk buat keputusan.dan selalunya, keputusannya kurang memberangsangkan. Heh! Last-last,kawan-kawan yang pakai taram jugak yang dapat laba lebih. Itu pasal aku jaki dengan Dato' Tony Fernandez,asalla die dapat pikir nak buat airline tambang murah sebelum aku terpikir.Kalo aku awal sehari jer terpikir mesti aku tak mengadap komputer macam sekarang ni.tertekan betul!

Dolu-dolu,zaman sekolah ade la jugak aku mejual momento kolej aku belajar kepada alumni. Itupun sebab nak cari fund buat annual dinner. Kat kolej aku, kejayaan sesuatu company (kat kolej aku takde rumah sukan, depa panggil company) di ukur kat mana kita buat annual dinner. kalau setakat buat kat restoran nelayan titiwangsa tu kira agak looser lah.So, dah jadi tradisi budak2 form 4 yang rise fund untuk company.Bertungkus-lumus la aku beserta bala tentera yang lain carik duit. Kesudahan nya, tahun tu kami buat annual dinner kat HOTEL ISTANA! hehehheheh

Bile dah naik form 5, time tengah interval study untuk SPM (banyak interval dari study sebenarnya..heh!). Aku pernah terfikir nak berniaga kerang rebus lepas belajar. Ikut perkiraan bangang aku time tu, dalam masa 6 bulan aku dah boleh pakai motor Aprillia dah (time tu Aprillia memang on!). pergh! wa cakap lu, time tu memang meruap2 dah nak meniaga kerang rebus. Tapi bile amik result SPM, semuanya berubah.Result pun ok,isi borang UPU dapat pulak tempat kat IPTA,so aku kuburkan lah hasrat nak meniaga kerang rebus dan cerita nak ronda-ronda KL pakai Aprillia 250cc warna hitam calit merah.

Nota Tangan: sudah sampai waktunya untuk merealisasikan impian

Monday, March 22, 2010

Malaysian Maverick....akhirnya ku ketemu kamu

Akhirnya aku ketemu apa yg diidamkan.Tengah baca...dah dekat separuh.berdebar-debar hati aku.macam setiap helai ade aje bende yang mengejutkan.nanti ade time aku wat summary.

Sunday, March 14, 2010

Wanita dan kerjaya

Berita sejak kebelakangan ni semakin panas. Menghinjak-hinjak rase hati nak mengomen dan mengomel.Tapi cuma takut ade yang salah anggap aku ni Gender bias. tapi tak kisah lah,yang aku nak buat sekarang ni adalah realiti check aje.Kalo ade yang setuju, terima kasih.Yang terase,padan muke dan yang tak setuju,tak dapek den nak nolong.

Berbalik kepada isu yang asal iaitu terlalu ramai wanita mengetuai/mengepalai atau berkhidmat di sektor awam. Aku nak tambah lagi, view aku juga merangkumi sektor swasta.

Cuba korang fikir-fikirkan :

1. Berapa ramai wanita yang memegang jawatan tinggi ni yang ade ciri-ciri muslimah idaman (i.e:jaga aurat,jaga tingkah-laku etc)?
2. Korang check lak jabatan-jabatan yang depa kerja,boss depa tu kalo tak pompuan jugak tak pun lelaki bermata basketball,tul tak?
3. Kalo korang yang bekerja (dulu,kini & selamanya) dengan boss wanita, korang rase depa layak tak duduk position tu?

Marah? relax dulu. itu name realiti check.Kalo takde, takpe la.kalo ade.....korang renung-renungkanlah.

Salah wanita ke? aku salahkan kaum aku sebenarnya:

1. pantang tengok dahi licin sikit....ape yang depa nak dapat lah jawabnya. come on...adil la sikit.jadi ketua ni kalau salah bukan menjawab kat sini,kat akhirat nanti pun menjawab jugak.
2. Pemalas.mane tak ramai kaum pompuan masuk sektor awam dan koperat sedangkan lelaki ramai memenuhi sektor kolar biru dan penjara kajang.
3. Penakut beb! tahu nak complaint belakang.tak pun takut di pandang serong oleh orang lain.Come on...ade je orang yang tak pasal2 kite memang menyampah kalo tengok muka die. Kire menyampah tanpa sebab. So...ape kisah.Kalau bende tu betul...cakap jela.

Yang wanita rase selamat? tidak,tidak,tidak....:

1. pakaian pergi kerja tu dh macam pergi disco.tahu la orang tak marah,tapi respect la orang sikit.At least ade la sikit rase segan pada diri sendiri.
2. Mentang2 la ketua2 mereka sayangkan mereka,tak yah la buat sesuka hati jer. ingat sekit....patah tumbuh,hilang berganti.bila dah patah dan hilang....sah2 korang jadi macam lauk kat tengah2 meja makan.semua orang ratah.....
3. masing2 nak cari rezeki yang halal untuk ahli keluarga.Jangan la kacau periuk nasi orang. Tak puas hati ke ape...bawak2 la berbincang.

Ape yang aku ketengah kan hanyalah sebagai perkara yang harus kita fikir-fikirkan. Terpulanglah kepada individu untuk mentafsir. 



Angin Laut China Selatan

Deru angin laut China Selatan dah sama dengan deru darah aku yang dah macam nak meletup kat kepala dek kerana penangan keparat. Panas!

Diam

Ombak menghempas pantai macam alunan tangan menghempas kepala sang keparat.

Diam

Ya Allah! Jauhkan aku dari segala malapetaka, fitnah dunia dan perasaan amarah yang melampau...

Amin