Friday, April 23, 2010

Yamaha Tenere 1200 2010-dah masuk wish list aku.



New Entrance kat dalam wish list aku.kene kolek duit dari sekarang ni.harap-harap adala rezeki nak beli sebijik.Selamat Tinggal CBR600F2,semoga berbahagia dengan tuan baru mu.

Thursday, April 15, 2010

Saje-saje nak tulis 1

Aku: Ade baca blog I tak tadi?
Kekasih Hati: Ade...tapi....

Dari tengah menatap paper ,hiburan dan gosip semata-mata -Harian Metro, aku toleh pada kekasih hati. Ala-ala pelakon hindi menoleh apabila terdengar suara heroin memanggil name beliau.

Kekasih Hati: Tak faham la ape yang you tulis....
Aku: Cesss.....

Mungkin gaya penulisan aku terlalu serious atau pun subjek nye terlalu berat,mungkin. Salah sendiri jugak, terlalu khusyuk mahsyuk menulis dan melontar idea sampai lupa kelompok audience yang membaca (setakat ni weekly statistik pelawat boleh tahan walaupun follower tak la berapa ramai).

Takpe.Aku try nak tulis perkara-perkara yang lebih santai dan tak payah nak pikir panjang. Tapi aku try gak la selit 1 atau 2 tajuk-tajuk berat supaya pembaca boleh berfikir. Lagipun aku bukan nak create groupies, tapi nak share idea, pengamatan, pengalaman dan pendapat.

Tuesday, April 13, 2010

MEB-ulasan yang tak seberapa dari golongan yang tak seberapa

Model Ekonomi Baru (MEB) atau New Economics Policy (NEM) yand di war-warkan oleh kerajaan baru-baru ini adalah pemangkin kepada New Economics Policy (NEP) yang telah berakhir beberpa tahun yang lalu. Enhancement ini adalah untuk seiring dengan gagasan 1 Malaysia yang merupakan motto Malaysia selepas Islam Hadhari  dan Wawasan 2020. Aku sedang membaca pasal MEB ni dari PDF copy yang aku dapat dari laman web Malaysian Economics Advisory Council (ade kerje kosong tak kat situ…heheheheh). Secara keseluruhan nya, memang menarik dan fakta-fakta didalam naskah tersebut.

Aku dari zaman belajar sampai sekarang amat tertarik dan minat tentang poverty atau kemiskinan.tak kira lah “hardcore” or “absolute” poverty, tapi yang menjadi persoalannya sekarang, kebanyakkan kemiskinan selalunya amat sinonimus dengan orang Melayu. Dan yang membimbangkan adalah, kemiskinan tegar semakin meningkat dibandar-bandar besar seperti KL,JB dan Ipoh mali talak sombong punya. Kalau tengok dari segi percentage mungkin jauh beza dengan kemiskinan tegar di pendalaman. Tapi kalau tengok pada Gini Coefficient, pandangan anda akan berubah. Sebelum aku proceed dengan taksiran aku seterusnya, aku ternagkan sikit pasal Gini Coefficient. Gini Coeeficient dalam bahasa mudah adalah aras pengukur kepada distribution of income dalam sesuatu negara itu. Kalau distribution of Income adalah perfect (Gini Coefficient = 0) bermakna gap antara kaya dan miskin tak nampak langsung atau semua orang kayak at negara tu. In this report, coefficient untuk Rural diberi 0.3 manakala untuk urban 0.4.Itu statistic tahun 2007,tahun 2010 aku rase makin teruk. 0.4 korang rase sikitkan? Heh! 0.4 adalah sama dengan Gini Coefficient untuk negara India! Kalau korang nak tahu. Korang mesti pernah tengok citer Hindustankan? Korang ade tengok Slumdog Millionaire? Korang dapat beza tak macamane orang kaya (yang selalu di potray dalam citer Hindi) dan macamane orang miskin (yang macam kat dalam Slumdog Millionaire tu). Hah! Macamtu lah perumpamaan sebenar kat Bandar-bandar besar di Malaysia (ini aku cakap on extreme cases).Terkejut? Same lah kite….

Dan satu lagi kejutan yang aku terima setelah baca report tersebut yang aku nak share ngan korang. Di sesebuah negara, rakyat di bahagikan  kepada beberapa sub income group (i.e: High, medium and low). Kat Malaysia, secara puratanya, Low income dikategorikan sebagai individu yang menerima gaji RM 1,222 sebulan, Medium (RM 2,957) and High (RM 8,157)! Korang tengok sendiri gap antara ketiga2 sub ketogori ni.dan yang bestnye, high income earners ni represent 20% of the total population.dah la sikit,pastu income gap depa...mak aih! jauh gile.Cube korang tengok income gap Medium and lower....amat rapat. Ni kalau amik monthly wages la kan,kalo "take home pay"....aku rase same je mid ngan lower.entah-entah lagi rendah kot.mane taknye,masuk gaji RM2500,lepas tolak sewa dan loan kereta dan macam-macam lagi,silap-silap negative.heh!Persoalannnya, macamane nak reduce the income gap nih? adakah MEB boleh tolong?

Pendapat aku:
  1. Income gap berlaku macam ni sebab banyak sangat subsidi.Kene ingat, subsidi ni juga dinikmati oleh orang berpendapatan tinggi.So yang kaya makin kaya,yang miskin....sendiri jawablah!
  2. orang berpendapatan tinggi ni tak declare sangat harta mereka, tak pun depa float asset kat luar negara.mana nak tahu kan? tiap-tiap bulan wire je duit sikit-sikit masuk Malaysia.
  3. There's no equality in opportunity. Hanya golongan tertentu sahaja yang dapat merasa dan menikmati kekayaan negara.
  4. Tax yang dibayar tak dapat dirasai oleh rakyat. Secara prinsip nya, cukai yang dibayar oleh pembayar cukai harus di"kembali"kan kepada pembayar cukai dalam bentuk cash or kind (i.e: buat jalan raya yang lebih baik, takyah buat GST).
  5. Banyak sangat pelepasan cukai untuk bisnis.memang la untuk bantu orang bisnis tapi kekadang tu sebab nak lepas dari cukai,depa pegi beli kereta Porshe untuk company (padahal nak pakai sendiri) sampai 4 bijik.Agak-agakla.kita yang makan gaji ni pakai SLK (small little kancil), bayar bulan-bulan tak dapat lak pelepasan cukai untuk kereta.ces!
Nota Tangan: Kindly visit http://www.neac.gov.my/ for more info on NEM