Monday, May 24, 2010

Celebrating Life berwajah baru....

Saje je tukar features kat blog aku ni. Yang dulu bkn tak lawa, cuma nak tukar angin sikitlah.....
Terima Kasih kepada yang membaca blog aku ni, tak kisahlah jadi follower ke tak. Aku tak nak create groupies, cukup kalo ade orang bace kira dah ok. Terima Kasih daun keladi sekali lagi....

Friday, May 21, 2010

Awang masuk Universiti

Awang adalah anak lelaki sulung Rudi. Amik SPM 2009, result...okla.Bolehla buat modal nak masuk IPTA. lepas result keluar, Awang isi borang UPU online.Keputusan UPU pn dah keluar. Awang ditawarkan melanjutkan pelajaran di UITM dalam jurusan Seni Pentas dan Drama. Biasela UITM, kene start dengan Diploma dulu 3 tahun. Lepas tu, bolehla buat Degree. Lepas tu barulah boleh jadi pelakon,tak pun pengarah macam Farid Kamil.Heh!

Rudi dan Jijah amat lah berbangga dengan tawaran yang Awang dapat. Kira-kiranya Awang ni macam penanda aras atau KPI untuk keluarga mereka. Macam KPI yang dibuat oleh Idris Jala pada jabatan-jabatan dalam kerajaan Malaysia.Macam biaselah, kalau dah nama Melayu, kalau dapat berita-berita gembira macam ni mesti buat kenduri kesyukuran, potong lembu sekor dua (mana yang mampulah). Memandangkan ekonomi keluarga Rudi taklah berapa stabil sangat, Jijah plan nak buat pulut kuning je. Edarkan kat Masjid berdekatan, save sikit. Maka bertungkus-lumuslah Jijah menyediakan pulut kuning, budgetnye Maghrib nanti bole la bawak ke Masjid.

Bukan kepalang sukanya orang Masjid dapat makan free hari tu. Bukan selalu dapat makan free. Name je masjid tengah bandar, tapi seko-sekor liat nak bersedekah makan. Kalau ade pun bualan pose jela, itupn waktu berbuka ngan moreh.Itupun datang dari orang dari khariah lain. ini mesti kes lambakan sedekah makan di bulan pose kat kariah memasing.Ade orang kate, bagi makan orang berbuka ni pahalanya besar. Habis,hari lain bagi makan tak dapat pahala agaknya?

Thursday, May 20, 2010

Terlampau banyak yang melampau

Semalam aku ke Melaka, ade mesyuarat. Dalam kesibukan negeri Melaka menjadi tuan rumah SUKMA 2010, jalanraya kat sana masih lagi tenang. Cuma sesekali ade la berbaris panjang sebab lori terlebih muatan berada dihadapan.Heh!

Aku gerak dari Bangi dalam pukul 8 pagi,sampai Melaka pukul 10 pagi. Slow sikit sebab aku tak tahu jalan.Heh! GPS gampang....takleh pakai.Aku type alamat customer, keluar Downing street UK. Ceh! kalo aku nak jumpe Cameroon, aku tak kerja ngan company sekarang ni. Mesti tahap aku dah satu level dengan Setiausah Agung PBB.

Selepas sarap kat hentian Seremban, kereta aku menyusur lebuhraya PLUS kearah selatan.Tengah-tengah layan radio 24, ade satu berita yang menarik perhatian aku. Berita seorang peguam bukan Islam yang mintak kelulusan dari mahkamah sivil nak jadi peguam syari'e. Aku tersentak, nasib tak tertekan brek mengejut tak pun tertarik hand break keter aku. Kalau tak, mesti dah berlaku aksi Tokyo Drift kat highway.

Ape la pulak punya cerita ni.....dah elok-elok jadi peguam sivil, nak jadi peguam syari'e pulak.Penat la macam ni.Tak ke pening tu.Ini la masalah rakyat Malaysia sekarang ni. Tahulah 1Malaysia, tapi ada benda yang kita tak leh jadi "one". Ini dah bab akidah beb! tak tahulah aku kalo ade hidden agenda minah peguam ni, tapi takyahla kot. Takyah la nak menyibuk dan mencari masalah. Aku jamin la, orang Islam yang bodoh je yang akan amik die jadi peguam kalau ade kes ngan Mahkhamah Syariah.

Secara dasarnya, perundangan Islam terletak kepada 3 komponen,
1. Tauhid
2. Akhlak
3. Syariah

Ramai orang hanya ingat kalau kita tahu pasal hukum hakam Islam (i.e: Janayat,Muamalat,Munakahat etc) kire dah powerlah....sebenarnya perundangan Islam skopnya lebih besar. Itu pasal Tauhid letaknya nombor satu. Kalau bukan Islam dan (sah-sah la kan) tidak mengesakan Allah swt, mana Tauhidnya? Macamane nak tegak kan undang-undang Islam kalau tak mentauhidkan Allah? Kan pening tu. Setakat baca akta atau enekmen, budak-budak baru grad pun boleh buat. Skopnya terlalu besar dan impaknya terlampau untuk generasi akan datang kalau tak sekarang. Takut-takut nanti kalau dah boleh bukan Islam jadi peguam mahkhamah Syariah, lepas ni ape pulak? Orang Islam boleh tukar agama sesuka hati? atau boleh kawin dengan orang Islam tanpa tukar agama? 

Mintak tolong la sangat-sangat.Jangan lah kacau benda-benda yang sepatutnya kita tak perlu kacau. Kalau dah benda macam ni sejak sekian lama takde masalah dan semua orang bahagia dengan benda macam ni, tak yahla nak tetiba seolah-olah MENCABAR keharmonian negara. Tak pasal-pasal pemimpin pening kepala. Banyak lagi bende yang lebih penting untuk difikirkan, contohnya kemiskinan,pendidikan dan yang paling serious buang anak.(berita penuh klik sini)

P/S: Kalau takde susah,jangan cari susah.Kalau takde pasal,jangan cari pasal.

Monday, May 17, 2010

Selamat Hari Guru 2010

Aku minat betul tengok Upin & Ipin part depa greed cikgu masa masuk kelas pagi-pagi. lain dari yang lain...hehehhe.comel! Nasib la time aku sekolah Upin & Ipin takde lagi, kalau tak mesti aku buat macamtu jugak.

Kita mesti ade macam-macam cerita pasal Cikgu. Tak kisah lah pegalaman pahit atau manis. Aku ni dari sekolah memang respect ngan cikgu. Kalau buat salah, kalau cikgu hentam,aku terima jelah. Sape suruh buat salah kan.....sendiri tanggung lah. lagipun aku sekolah asrama, family jauh so Cikgu jelah ade jadi penganti.

Dulu lepas SPM, ade la jugak tertanam niat nak jadi Cikgu. Tapi setelah menimbangtara perlakuan aku yang sikit panas baran (heh!), so aku tanam jela niat tu. Sian budak-budak, nak buat benda nakal pun susah. iyelah, mane taknya, Cikgu jugak ex-crook sekolah.Budak-budak amateur nak lawan pro macam aku....hampeh la jawapnya. port sigup, lubang sneak-out dan skill-skill sentri time ragging budak....been there done that der! rase-rasenye kalo aku masuk mengajar, confirm separuh dari populasi sekolah kene buang tak pun gantung sekolah. Cume aku lemah part dating, yang ni aku tak tahu port dan skill.Sekolah aku semua lelaki,mane boleh dating.HARAM! bab-bab "dalam hati ada taman" ni memang lemah sikit lah.hehhehe!

Definasi cikgu ni pun luas.Bagi aku, sape-sape yang pernah memberi ilmu kepada aku, aku anggap depa ni cikgu. tak kisahlah dari segi akademik,kehidupan atau karier. Ynag penting, depa mengajar kita.

So,Selamat Hari Guru kepada semua cikgu,lecturer,sifu,coach,trainer dan sewaktu dengannya.

"TERIMA KASIH CIKGU....." (intonasi seperti Ihsan,ketua kelas tadika tempat upin & ipin belajar)

P/S: Selamat Hari Guru Puan Aishah!

Saturday, May 8, 2010

Formula Membunuh

Mini Kuper Ash

Hari ini hari Ahad. Semua warga kota berehat dan melepak. Setelah seminggu kerje, inilah waktunya untuk berehat dan meluangkan waktu bersama keluarga.Tak ketinggalan brader Rudi kiter. Macam biase, die akan lepak dekat kedai kopi Pak Mat di simpang jalan besar. Layan teh tarik gelas besar dengan roti telur banjir. Lepas solat Subuh jemaah di Masjid berdekatan, die terus ke sana. Macam biase, sambil menge’teh’,sambil berborak. Macam-macam isu di ketengahkan. Dari isu by-election Hulu Selangor sampaila isu blok minyak terlepas dari tangan negara. Tetiba dalam keriuhan mereka bersembang kencang, satu kereta merah sudah berhenti betul-betul depan kedai Pak Mat. “Uish! Keter sape pulak tu……” seorang pelanggan tetap Pak Mat bersuara sambil berdiri dari kerusi.
“ perghhhh…..mini cooper tu….sape punye la pulak?” Rudi bersuara. Dari perut kereta keluar seorang lelaki. Besar badannya, pakai pakaian ala-ala bisnesman. “loorrr….ekau ruponyo Hamdan.Lamo tak Nampak?” Pak Mat menegur pemandu kereta tersebut.”ooooooo….Hamdan anak Usop Askar” serentak pelanggan yang ade disitu bersuara. Terbeliak mata-mata yang ade kat situ. Hamdan ni anak Usop Askar. Belajar tak la tinggi sangat, setakat SPM.itu pun kantoi. Lepas SPM die masuk Pusat Giat MARA, belajar baiki air-cond.

Pak Mat: Ekau kojo apo sekarang ni Dan? Bergayo bonar Pak Mat nengok aih.
Hamdan: Adela berniaga sikit-sikit Pak Mat
Pak Mat: Ko berniago apo? Dadah ko?
Hamdan: Ish! Kesitu pulak Pak Mat ni. Saya jual kopi Pak Mat.
Pak Mat: Meniago Kopi boleh jadi kayo macam ni ha…Ish! Pak Mat pun berniago kopi jugak. Tak lo sekayo ekau. Pakai pun Kapchai jo.
Hamdan: Pak Mat,Pak Mat…..kopi saya ni lain. Ni kopi kesihatan.
Pak Mat: Kopi kesihatan?
Hamdan: Iye, Kopi Kulit Manggis
Pak Mat: Ekau jangan nak temberang den! Mano ado orang melantak kulit manggih. Kambing jo yang makan bendalah tu.
Hamdan:Betul Pak Mat! Macam ni…..

Hamdan terus berceramah tentang kebaikan Kopi Kulit Manggis keluaran syarikat beliau. Semua pelanggan mengerumuni Hamdan. Ada yang bertenggek kat pagar kedai sebab takde ruang nak menghimpit.yang lagi takjub, Hamdan bukak Laptop sambil tunjuk slide powerpoint pasal produk kopi beliau.Ikut kata Hamdan, kajian tentang kopi ni dijalankan oleh saintis dari German. Terbukti berkhasiat dan boleh memudahkan penghadaman. Siap orang yang mandul kalau minum,boleh dapat anak.

Hamdan: Oklah Pak Mat.Kene gerak dah. Ada customer dari Sri Lanka nak beli produk saya ni. Nak pegi jumpe die kat Mandrin Oriental lak. Kalo berminat nak beli, ini kad saya. Assalmualaikum!

Hamdan beredar. Sebelum tu sempat jugak die ramp kete die kasi gegar satu warung.

Rudi: Bagus betul  Hamdan tu eh! Rajin.Jual Kopi pun boleh kaya.
Pak Mat: Botul tu Rudi. Den ingat lagi budak tu tahun lepas,nak bayar air kosong pon takdo duit.
Rudi: Saya mengidam betul mini cooper S tu.tapi duit takda….
Pak Mat:Kalau den pun nak sebijik. Tapi kalau ekau pakai, kau takleh la nak makan kat sini lagi dah.
Rudi: Kenapa pulak Pak Mat?
Pak Mat: Ape Klassss……pakai kereto mahal, tak kan makan warung. Kurang-kurang kat Pelita Nasi Kandar
Pelanggan 1: Der, takan pakai mini cooper layan mamak. Ape barang parking kat tepi jalan.
Rudi: Abis tu?
Pelanggan 2: At least la bro, kene makan kat hotel. Pakai valet parking.Baru menarik tertarik ko memang da’ bom

Tetiba Pak Imam mencelah

Pak Imam: Hangpa ni, kalau nak pakai kereta macam tu pun ukuq la baju dibadan sendiri dulu. Takut-takut orang dok sebok tengok kereta dari hangpa……. pasai kereta tu lagi kiut dari tuan!
Semua: GULP!
.

RUDI ROKAH

RUDI ROKAH a.k.a Abg.Rudi. Rudi merupakan seorang peniaga pasar malam. Jual air cincau dan soya. Apa yang spesel dengan gerai Rudi ni ialah Soya Panas…..terbaik! manis nya sikit-sikit jer. Kaya dengan rasa soya. Rudi ni bukanlah tak bijak, belajar sampai Diploma kat UPM. Dalam bidang Agrikultur. Cuma nasib tak menyebelah kepada die, pada tahun 1997-1998, die diberhentikan kerja di sebuah ladang. Sebab, itu ladang sudah bungkus. So, setelah dekat setahun setengah buat kerja macam-macam (dari buruh kontrak sampai ke pekerja kedai runcit), Rudi buat keputusan berniaga kat pasar malam.

Nama IC die sebenarnya Ahmad Rudi Bin Suratman  C.J (Confirm Jawa). Dapat nama rokah sebab die ni peminat setia rock kangkang zaman 80an dulu. Pada time tu, kemana sahaja Rudi pergi, imej rocker melekat pada die. Rambut serabai, jeans koyak dan T-Shirt tanpa lengan bergambar Iron “Maidin” amat sinonim dengan beliau. Rockers sejati la katakan. Memandangkan orang kampung Rudi (Kampung Simpang Ampat, Daerah Matang-Larut) ni tak belajar berapa tinggi sebab rata-ratanya rakyat marhein bekerja sebagai pengusaha ladang (bahasa lain untuk penoreh getah), Rockers jadilah ROKAH. Lekatlah nama RUDI ROKAH walaupun dah lama die pencen jadi rockers. Kira macam Amy Search , dah ‘sepohon kayu’ orang kate.

Rudi dah berkahwin. Dikurniakan 2 orang anak dengan seorang isteri.Nama isteri Rudi ialah Khadijah a.k.a Jijah dan bukan Kathy macam orang sekarang selalu bagi kat pompuan yang namanye sebegitu. Anak pertama Rudi, Awang (nanti aku cerita pasal Awang) dan Tanjung (ni pun nanti aku cerita).Rudi sekeluarga tinggal di tingkat 2 sebuah flat di KL. Ade sebuah van Nissan Vennet, yang double sebagai kereta keluarga dan kenderaan berniaga. Die dapat beli keter ni pun sebab jual rumah teres beliau di Seksyen 14, PJ dengan harga RM 200,000. Dulu mase beli RM 90,000.Nak duit punya pasal, terpaksa lah jual rumah tu. Kalau die tahu harga rumah tu sekarang, mesti die tak jual rumah tu dulu. Tapi apakan daya. Kalo tak salah, ruamh tu dah jadi kedai sewa barang pengantin berstandard tinggi.