Monday, July 26, 2010

un passo avanti (one step further)

Alhamdulillah, our first phase of promoting our website, Islam2u.com ,already accomplished. Facebook and Twitter account already on stream. However, the website still in progress. Due to lack of time (as usual..heh!), it have been delayed again. Anyway, hope the progress would be positive and will be ready for viewing by next week.InsyaAllah....

Thursday, July 22, 2010

Korang pernah terfikir tak?


Keliling ofis aku ni penuh dengan condo-condo mewah. Macam-macam name,nama buah la,nama binatang berlarilah dan yg terbaru name omputih. semua nya harga tak yah citer lah, kalau aku buat loan, confirm dah rejectnye tak pun kalau approve, 7 keturunan baru boleh abis bayar ( itupun kalau ade la loan tenure pakai generasi lah kan).


Mula-mula dulu, ade lah terniat suatu hari nanti nak beli barang sebijik dua. saje je pun, orang kate buat investment. so suatu hari time aku nak amik duit kat ATM, ade lah depa buat promo kat sebelah ATM tu (bijok jgk la kan...buat promo condo mewah sebelah bank). aku tanye la berapa harganye, dgn muke riak dan takaburnye promoter tu jawab " Starting from RM 935,000 plus". ok, aku tak patah semangat, tanya lagi " berapa bilik?" dia jeling kat aku, nasibla aku ni waras kalau tak memang aku dah seligi kepala die pakai kepala lutut aku " itu harga studio apartment, unit paling besar ade 3 bilik" ces! tak puas hati aku, aku tanye lagi " berapa luas?" die terus tenung mata aku,pergh! Minah ni memang kerek siot " yang RM 935 k tu, 900 square feet". Mak aih! mahal gile. Kalau rumah besar tu standard jamban je kalau kat kampung. setelah realise yang aku tak mampu nak beli, aku pun tanye lah dengan santun nye " ade orang Melayu beli?" Die angguk kepala " tapi ramai Singaporean yang beli, buat investment"

Monday, July 19, 2010

Bisnis Internet kah ini?

Dah dekat 2 bulan aku dok mentelaah pasal orang buat duit melalui internet. Banyak buku dan website aku dah baca dan singgah. Ade satu kali tu aku habiskan masa kat MPH dan Kino cari buku pasal internet business buatan Malaysia. Kalau nak baca pasal Google atau Facebook, tak yah la! memang setakt ni memang tak mampu. Depa ni big player trend setter. time depa come out with the idea, memang takde product seumpamanya kat market. so....bolehlah cari makan (sampai dah terlebih makan pun).

Berbalik pada persoalan aku tentang buat duit dari internet ni. macam-macam programme lah diaorg dah kenalkan. Ade dah mcm MLM pn. dari affiliate programme sampailah stock photos business. senang citer, tak yah kejer pun memenag boleh buat duit. Dengan kerancakan business internet ni jugakla, aku try mengkaji pasal dari mana depa buat duit baaaaannnnyyyaaaakkkk macam tu. manelah tahu, kalau realistic bole lah nak buat jgk kan.

Untuk memudahkan pemahaman aku pasal bisnis ni, aku pun belilah sebuah buku yang tak berapa mahal dan nipis. Sebabnye, aku percaya buku-buku macam ni selalunya bagi brief idea pasal sesuatu topic. Muka surat awal buku tu agak menarik. Citer pasal website, macamane nak buat blog,nak tigkatkan traffic dsbg. Bile dah masuk muke tengah, aku dah jadi marah. takde satu pun citer nak buat duit. banyak citer pasal website orang lain dan website die. kerana perassan ingin tahu aku tinggi, aku on laptop, type URL writer ni. Ok, website agak menarik, banyak info....tapi still takde jawapan yang aku nak. aku terpandang satu link kecil kat introduction web tersebut, bunyinye lebih kurang mcmni " anda mahu tahu bagaimana buat duit melalui internet. Klik di sini" tuuuu diaaa....aku pn klik la kat situ.....
*
*
*
*
kalau anda ingin mengetahui rahsia buat duit melalui inernet

Pakej A
Buat duit melalui Affiliate          RM 600

Pakej B
Buat duit melalui Advertisment  RM 600

Pakej C
Pakej A & B (promotion)         RM1000

Hubungi saya sekarang!
*
*
**
***

Chait! Buang masa.....!!!!!

Nota tangan: Ade sape2 yang boleh advise aku tak sifu yg betul2 buat duit melalui INTERNET? Bukan pakai internet untuk promo SEMINAR macamana nak buat duit melalui internet......

Cabaran Baru

Perghh...susah betul la n ak belajar link-link ni...ade sape2 boleh tolong cara yang paling senang tak??????

Sunday, July 18, 2010

Minggu yang senyap.....

ISNIN

Masuk ofis, by pukul 10 pagi,semua kejer untuk sehari dah siap. Selebihnya, tengok ape yang patut kene buat.


SELASA

Masuk ofis pagi-pagi. Kuar breakfast kejap, borak pasal website. Menarik....masuk ofis balik, same jugak. Dapat arahan buat kejer yang entah hape-hape, tapi kene buat. Tagline aku kat ofis " Patik Merafak Sembah Menjunjung Titah"

RABU & KHAMIS

Macam biase jugak....takde ape-ape yang menarik. Buat keje,keje dan keje....

JUMAAT

CUTI......layan jalan-jalan....malam masak sup tulang...terbaik

SABTU

Main Kriket...kalah lagi. Hampeh betul lah.tapi xde hal, improving! Jumpe Gombak Rock, citer pasal buku baru. Ade chance invest sikit kalau boleh!

AHAD

Lepak umah layan TV and net....

************************************************************************

Kehidupan kalau makan gaji....Isnin sampai Jumaat gitu ler...weekend baru meriah. Bilelah nak berubah?

Wednesday, July 7, 2010

90's revival

Perkara-perkara yang budak sekolah selalu buat zaman 90's:

  1. Pakai seluar tempah kat Sg.Wang (Cantona 7). Straight cut, bawah kene at least 20 inch (lebih afdal kalau bole masukkan kepala sendiri),pastu ade tag Cantona 7 atas sikit poket belakang.
  2. Pakai belt kepala besar (kalo ade tulih Boy London lagi menarik) dengan ujung tali pinggang kene besi. Kalau pakai kene pastikan ujung kepala besi tu melunjur kebawah. Baru GQ....
  3. Ade walkman (selalunya Aiwa).Rewind caset pulak kene pakai pen, takpun pensel...kasi pusing!
  4. Jam mampu milik ialah cap Q&Q.Sape pakai G-Shock,mmg anak lord.
  5. Wiken pegi Sega Satelite, challange member2 main Daytona takpon Time Crisis.
  6. Dengar lagu Oasis, Nirvana dan sewaktu dgn nye
  7. Baju kemeja kotak-kotak and jeans lusuh adalah fesyen, baru Grunge.....
  8. Komik Hong Kong mcm Pedang Setiawan, Raja Rimba, Pendekar Laut amat popular....(klong,klong,klong...)
  9. Kalau sape terer main gitar,die paling cool. At least pandai main lagu Nirvana, supaya tak kene kutuk
  10. Cari penpal kat majalah Galaxy. Kat dlm mag tu ade section advertise diri sendiri. Letak gambor & alamat. Confirm (kalo hensem la kan...) dapat surat berguni-guni.Ceh!

***************************************************************************

Ni mane yang aku hingat la dalam range 1990 sampai 1999.Sape nak tambah,jemput tambah

Monday, July 5, 2010

Jermeng, Speng,Holeng & Paragueh

tuuu diaaa....sehebat2 Brasil dan segah Argentina, tumbang jugak beb! Tapi aku bersyukur Argentina kalah, kalau tak, tak sanggup aku menengok Maradona berlari telanjang bulat. Ish! hilang selera makan aku sebulan.
Tapi sekarang ni mesti ramai dah tukar pasukan kegemaran. Masa awal2 WC dulu, ramai cakap England boleh ke Final (Come onnnnnnnn.......England? Agak2 la.....)Italy confirm layak ke semi(....well....bolehlah.) atau France juara sekali lagi (...heh! HARAPAN). Ade yang sokong sesebuah negara sebab pemain die henshem-henshem (Messi hensem? cess...abis aku ni nak letak kat mane?) dan macam-macam lagi lah. Ni belum lagi orang open table betting..tiap kali game, tiap kali wang bertukar tangan.Heh! takdenye untung korang berjudi, balik-balik kalah jgk. Entah mane punye perangai ikut aku tak tahu lah.Suka Hati Hangpa lah.

++++++++++++++++++++++++++++++

Fakta: German mengambil masa 20 tahun untuk develop team seperti yang ada sekarang. Malaysia ambil masa kurang dari 5 tahun untuk develop team untuk sukan SEA.

Soalan cabaran minda: Kalau German ambik masa 20 tahun untuk develop team WC yg power. Berapa tahun Malaysia perlu ambil untuk layak (aku ulangi,LAYAK) ke pusingan akhir WC?

Jawapan: _________ tahun (korang rase sempat ke korang tengok?)

Hari Senin

Tiap-tiap kali hari Isnin (or Monday in Bahasa orang putis), aku selalu nampak update kat Facebook (dan sewaktu dengannya lah...) betapa orang benci nye hari Isnin. Ade yang panggil Monday Morning Blues, ade yang panggil Black Monday ataupun Monday Moarning. Entah apela yang menyakitkan pasal hari Isnin ni, aku pun tak faham. Kekadang tu cube jugak nak selami perasaan orang yang benci hari Isnin ni, tapi tak berjaya nak faham. Sebenarnya apa yang buat mereka benci hari Isnin. Aku ade beberapa teori yang aku rase boleh diterima pakai.

Hipotesis: Orang tak suka hari Isnin sebab tak puas cuti hari Sabtu dan Ahad.
Kenapa diaorang tak puas cuti?

Teori-teori aku

  1. Kita bangun lambat hari Ahad sebab enjoy sangat malam Sabtu a.k.a clubbing tak ingat dunia. Sedar2 terus dah pagi Isnin
  2. Bantai marathon wayang selama dua hari.Sedar-sedar,keluar panggung dah midnite Ahad.
  3. Melangok depan TV dari pagi sampai malam membawak ke pagi. Sampai mandi pn tak.
  4. Layan DVD series sampai lebam (i.e: Winter Sonata,Hero). Siap buat standby DVD player lagi takut2 ade yang rosak.
  5. Dari Jumaat malam sampai Ahad malam......tido,tido,tido
***********************************************************************************