Monday, August 30, 2010

Hari Isnin, esk cuti ( satu penaksiran terlampau)

Suasane kat opis arini mcm kat kubur la pulak. Senyap, sejuk dan takde orang. Semua kepala tunduk je, berzikir agaknye. Heh!

kat satu ceruk, ade grup halaqah tengah berbincang dan bernuzakarah. Bincang tentang dunia dan kekadang, mungkin, diulangi...mungkin terselit satu dua perkara ukhrawi.

cuaca kat luar dah mendung, mungkin peniaga kat PARAM dah start risau.Kalau hujan, memang takda untung la ini hari meniaga. Baik bagi free je air soya, tebu dan murtabak kat masjid atau surau dari kene limbah dalam longkang sebelah gerai tu.....membazir.

baru tadi, akak pantry rounding jual kuih raya dan kerepek. tak tahu berapa harganye sebab aku tak minat. Kalau depa jual lemang atau ketupat, mungkin akan aku pertimbangkan.

APE KEJADAH AKU BUAT KAT OFIS NI TIME RAMAI ORANG AMIK CUTI SEBAB ESOK CUTI MERDEKA.....ARGHHHHH.....!!!!

Macamane nak buat Bajet?

Macamnae nak buat bajet?

  1. Kene buat planning dulu. Mane nak jual, kat sape nak jual produk-produk tu
  2. Budget besar dah ade, dah allocate siap-siap. Berapa perbelanjaan mengurus dan operasi dsbg.
  3. Manpower count kene certain. takleh tak confirm lagi
  4. organisasi kene confirm. dah ade chart, jangan still terawang-awang lagi
  5. JANGAN BUAT DUE DATE SEMINGGU LEPAS RAYA KERANA SESUNGGUHNYA ORANG SEMUA AKAN TIDAK MELAYAN DUE DATE ITU.

FAHAM TAK?  HAMPEH BETUL LAH........!!!!!!!!

Thursday, August 12, 2010

Ikan Bawal Stim Ala Restoran Cheng Ho

Pasar malam kat umah aku selalunye hari Selasa dan hari Sabtu. Panjang jugakla, teringat aku pasar malam time matriks UIA kat Seksyen 17, ramai student.

Makanan nye pun bole tahan gak la. yang menarik skali ade warung-warung Bakso. dengan bau Sup dagingnye cover seluruh kawasan, ingatkan aku tentang Jakarta di malam hari. Diwaktu dingin malam, jalan Jakarta yang sentiasa machet dan korang tak tau nak buat ape dalam Kijang. Bukak tingkap, dan korang akan nampak sebijik suasana warung dengan kat umah aku ni. meja dan bangku panjang, di mana korang pun tak kan tau sape yang akan duduk sebelah korang nanti. No resevation and no special treatments for VIPs. Heh!. Atas meja ade cili jeruk, kicap dan sos cili.Alas meja hanya plastik tebal warna merah.

Malam tu aku berjaya mendarat kan sekor ikan bawal dan 5 ekor ikan selar. Aku jinjing beg plastik berisi ikan dengan rase bangga. sampai kat umah, aku masuk dalam freezer. niat di hati nak masak ke esokan harinya.
*
*
*
*
*
1 Ramadhan ( 1 minggu lepas kejadian di atas)
keheheheheheh......semalam masak ikan bawal stim untuk bersungkai (berbuka pose la tu). Baik punye, orang kate standard restoran lah adenye.

Tuesday, August 3, 2010

Buayo gadang kek PD...!!!! (Utusan Malaysia)

TELUK KEMANG 2 Ogos - Memang benar ada buaya di Port Dickson!


Buktinya adalah penemuan bangkai seekor buaya tembaga berukuran 5.48 meter dan ukur lilit 2.43 meter dengan berat lebih kurang satu tan di pantai Ixora Permai, Tanjung Agas, Port Dickson di sini hari ini.

Penemuan itu menggemparkan penduduk sekitar yang sebelum ini hanya mendengar khabar angin mengenai kehadiran reptilia itu di pantai berkenaan sehingga bangkai haiwan itu ditemui terdampar berhampiran Kolej Uniti Pasir Panjang kira-kira pukul 12.45 tengah hari ini.

Kisah buaya di Port Dickson pernah menjadi topik hangat pada Januari lalu apabila seorang pemuda dari Melaka mendakwa kakinya digigit oleh reptilia itu sehingga cedera.

Bagaimanapun, kisah itu dinafikan Jabatan Perikanan negeri serta Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) selain kerajaan negeri.

Penduduk yang menemui bangkai buaya tembaga itu, Suhaimi Salim, 35, berkata, ketika itu dia memancing bersama-sama rakannya di lokasi berkenaan.

''Pada awalnya saya nampak satu objek seperti sebatang kayu besar dihanyutkan arus dan terapung di permukaan laut tetapi selepas dihampiri kami terkejut apabila objek itu adalah bangkai seekor buaya yang besar," katanya ketika ditemui di sini hari ini.