Friday, September 17, 2010

Hari Raya

Raya dah masuk seminggu.Untuk pengetahuan umum, orang Arab beraya hanya sehari, itu pun selepas solat sunat aidilfitri, semua aktiviti berjalan seperti biase. Orang Melayu beraya sebulan, kekadang tu terlajak sampai Raya Haji, bergantung kepada keadaan.Hari ni jalan lengang. Walaupun lengang, hati aku tetap panas. Mane taknye, kene tipu dengan pusat servis Honda Puchong....&%^(& ! dah melayang duit aku RM 200 lebih. Siap korang aku datang serang sedikit mase lagi.tunggguuuuu!!!

Arini aku masuk ofis. Seperti yang dijangka, macam kat muzium.semua macam bahan pameran,senyap dan berabuk.yang lain masih lagi beraya.Iyolah! alang-alang cuti Hari Malaysia (lepas ni kite buat hari Tanah Melayu, Hari Negeri2 Selat, Hari Penubuhan Negeri Melaka etc) semalam, ramai yang sambung cuti. Aku? kononnye nak siapkan ape yang patut sebab ade date line kene meet. Tapi hampeh! orang yang nak approve pun takde dan orang patut monitor kerje tu pun cuti. Tapi dah dasar kuli koperat ape boleh buat. Patik menjunjung titah jelah....

Solat Jumaat arini pun lengang. Kire time khutbah tu, kalau rase mengantuk dan sedikit tak malu, boleh amik sorang setiang. Kalau nak baring pun, kalau tak kisah dipanggil orang gile, boleh. Makan kat pelita tadi pun berebut waiter nak amik order. Siap boleh mintak tambah kuah dhal lagi. Kalau hari2 biase, nak order air suam pun amik mase setengah jam baru sampai. Yang laju nye ..... "Ane,Kira!".

Kemuncak Hari Raya di KL ni akan bermula minggu depan. Open house, open office, open kedai dan segala jenis open akan berlangsung. Kantor aku ni dah berkire2 nak buat gathering masa awal pose lagi. ade kengkawan yang dah order kambing golek mase awal muharam untuk open house raya ni. dahsyat! tu belum lagi tempahan baju.satu open house, satu baju, satu Malaysia...ape kisah! name pun raya iye dak...heh!

Hari Raya pulak, rancangan tivi amat menarik tertarik. Macam tagline Astro, macam-macam ada. Dah tak larat nak tengok dah. Cerita omputih, citer melayu, hindustan, Cina ( drunken master tuuu....) dan tidak lupe jugak drama2 bersiri diulang tayang atau disambung kan seperti Ular Emas , Epilog Syurga Cinta (aku tak tau la apasal aku minat betul tgk heroin citer ni..heh!) dan mes tres hermanas.Selamat la rakyat2 semua berkampung depan tivi raye nih. 

Friday, September 3, 2010

Sampul dan duit raye

Raya dah nak dekat, kurang lebih ade lg 7 hari. ade yg dah raye awal (ini kes2 yg dibenarkan syariah sahaja).rase kejap sangat Ramadhan tahun ni. Baru aku nak start pegi masjid terawikh, dah tinggal lagi 10 hari je Ramadhan.Baru nak dapat feel jemaah solat sunat yang satu ni.Mesti ada yang kate "ish! teruknye tak pegi terawikh kat Masjid!", OK, aku mengaku memnag aku jarang Terawikh di Masjid tapi Terawikh tetap dijalankan.full stop!

Selalunye dah dekat2 nak raya ni, que kat bank memang lah panjang.Berpusu-pusu orang pecah duit. Kalaulah aku ni jahat, aku amik upah pecahkan duit raye ni,aku rase bolehla bayar downpayment motor baru aku agaknye.

Aku tertanye-tanye, mana datangnye budaya memberi duit raya dikalangan masyarakat Melayu ni. Secara jujurnye, kalau tengok dari segi logiknye, aku tak rase itu satu budaya Melayu turun temurun. Mesti ade yang termula kat mane kan? Dalam sejarah Islam pun takde. Mungkin nas-nas Al-Quran dan Hadith tentang amalan sedekah, mengembirakan kanak-kanak atau membantu fakir miskin mungkin significant kot.

Pembudayaan duit raya ni, kalaulah berlandaskan apa yang aku sebutkan di atas, mungkin releven dan bagus untuk teruskan.Tapi kalau terpesong, aku rase kene perbetulkan lah. Contoh-contoh terpesongan yang mungkin berlaku:

  1. Berapa besar nilai duit raya itu menentukan status pemberi itu.
  2. Sampul duit raya dijadikan sebagai sebahagian promosi syarikat2 yg tidak berlandaskan syariah
  3. Kanak-kanak menjadi terlalu galak mengumpul duit raya dari nak menziarah.
  4. Perasaan riak sebab berjaya bagi duit raya dekat semua orang yg kite jumpa
  5. Nilai pemberian duit raya berbeza-beza mengikut peringkat (i.e: kalau anak sedara RM5, kalau orang lain RM2)
p/s: Sorry aaa...ini tahun aku takde budget untuk duit raya! tapi kalau nak makan, jemput datang rumah...aku belanja, takdehal punye....