Friday, October 15, 2010

Bajet 2011

Time sekarang ni Abg.Jib tgh bentang Bajet Malaysia 2011 (Pak Lah....tolonglah bangun,camera dok focus tuuu....hehheheh). Kat kantor aku ni ade 2 TV flat screen, dua-dua tunjuk live bajet 2011. Ape2lah....kerje macam aku ni takde nye amik pusing bajet ni. macamtu jugakla, tak berlebih, berkurang tu mungkin.heh!

Ok...kadar tol takkan naik utk 5 tahun akan datang....selamat sikit la. By the time pun dah ade MRT kat KL ni, bolehlah aku naik MRT pergi kerja. save sikit.boleh kumpul duit naik Haji.

Citer pasal pengangkutan awam ni, banyak kisah pahit manis yang boleh aku kongsi bersama. Walaupun aku dah lame tinggalkan dunia "public transport" ni tapi masih fresh dalam kepala aku pengalamannye. dan sebab bende2 ni lah aku tekad tak naik public transport lagi ( sampai depa upgrade system sekarang ni). memang mcm sial berlagak bunyinye, tapi itu realiti.

Korang yang naik public transport mesti familiar name-name mcm Pudu, bus stand klang, pekeliling etc kan? dulu bas kat KL ni tak mcm bas kat KL sekarang. Mase aku asrama dulu, mane ade LRT or Putra. seingat aku dah nak habis SPM baru la ade seketul LRT Star yang berenti kat Plaza Rakyat. Zaman takde duit dulu, adelah merase naik Bas Tong Fong 119, berenti kat Jalan Silang, depan Metrojaya Sinarkota ( sekarang dah tukar jadi Mydin). Area Kotaraya (kitaorg panggil little Jakarta) jangan cakapla, memang pakar. Main Daytona tak pun "berkuda" kat tingakt atas sekali. ade duit lebih sikit, pegi enjoy kat Sega Satelite, Sg.Wang. Nak main game punye pasal, sanggup menapak dari Pudu sampai Sg.Wang beb! Sekarang....heh! mintak maap la. nak pegi kedai tak sampai 500 m dari rumah pun aku naik kereta.

Itu semua dulu lah, sekarang ni public transport dah sendat. Dulu komuter lengang gile. Confirm dapat tempat duduk. Time tu sebenarnya tambang agak murah. Trip dari bandar tasik selatan ke stesen KTM baru sehinggit. Campur kereta sapu nak keluar dari asrama ke Bandar tasik selatan baru sehinggit, total RM2. sekarang aku rase tambangnye naik, tapi orang makin ramai. Berapa la agaknye untung depa tu skrg ni kan? itu belum lagi kalau naik petang2 lepas office hour....pergh! pekat melekat likat semerbak haruman nye. dah la kene berdiri, aircond pulak dah mcm pasang heater.Yang naik bas lagilah, dengan jam lagi,sendat lagi. Dulu zaman bas mini dah sendat, zaman Intrakota pun sama sendat.heh! Nak seluk poket bwk keluar iphone nak update facebook pun tak lepas.

Aku harap-harap dalam mase 5 tahun lagi public transport kat KL ni dah ok kot. tak la bersesak2 mcm sekarang ni.Tak payah la canggih-canggih sangat (nnti harga tambang naik pulak kan!), cukupla kalau yang kene tambah gerabak tu ditambah, timing arrival and departure tu tepat dan kekerapan tu ditambah. Ok tak Abg.Jib? hehhehehheh......