Thursday, December 30, 2010

Azam 2011




TAK DAKKKK.....!!!!

Monday, December 27, 2010

Adakah ini MERDEKA?

Rakan sekalian. Mungkin isu ini agak lapuk, tapi aku klasifikasi kan isu ini sebagai isu sepanjang zaman. Ape kaitan isu yang di ketengahkan dengan gambar di sebelah? Nanti dihujung entri ini aku bgtau.

Kalau nak lebelkan aku konsevertif dan tidak liberal, aku tak kisah.Biar aku di cop ketinggalan zaman, penentang modernisme dan mungkin seorang sosialis. Namakan aku ape saje. Aku redha, sebab aku orang Islam dan Melayu. Secara zahirnya, mungkin aku berpakaian kebaratan, tapi aku masih selesa berkain pelikat dan berbaju melayu. Mungkin aku suka lepak Starbuck, tapi aku juga pemuja kopi Hang Tuah. Walaupun aku tak drive Proton Saga, tapi aku masih menyanjung barangan buatan Malaysia. Atau mungkin aku berbahasa Inggeris hari-hari, tetapi aku pemuja setia karangan A.Samad Said. Mungkin juga aku tak baca kitab-kitab Al-Risalah atau Ihya' Ulumuddin, tapi aku berpegang kepada 165.

Perasaan benci aku memang mendalam dan menebal (sorry, sedikit emo tentang isu ini). Tidakkah kita mengambil pengajaran dari Al-Quran tentang rakyat Sodom iaitu umat Nabi Luth AS? sudah terlalu sombong kah kite hingga melawan sunnah Rasulullah dan ketentuan Allah SWT? sampai sanggup kite mengadai agama atas nama liberalisasi yang kononya menunjukkan kemajuan satu budaya?

Aku sayangkan Agama aku, dan aku percaya korang juga begitu. Aku sayangkan negara aku, dan aku pun rase korang pun mcmtu. Cuba bayangkan, suatu hari nanti anak korang balik dari sekolah dan bertanya " Daddy, kawan adik tadi bagitau kat klas, die takde mak, tapi ade 2 orang bapak. Bapak diaorang dah kawin. Tapi kan daddy, macamane orang lelaki boleh lahirkan anak? Dalam subjek Sains aritu, Cikgu bgtau orang pompuan je boleh lahirkan anak? macamane kawan adik tu lahir?" So, korang bagitau aku, sape nak jawab soalan macam ni. Diaorang ke? Nak bagitau budak-budak kecik pasal konsep liberisme keparat mereka tu? Budak-budak boleh faham ker?

Dan aku juga sedih, ade manusia bernama Islam dan Melayu mengaku "Saya Gay,Saya Ok".Kenapa perlu di war-warkan pada umum? Kalau individu tersebut berorientasikan kesongsangan dalam perhubungan sekali pun, usah di canang satu dunia. Perkataan merdeka itu terlalu sacred bagi rakyat Malaysia. MERDEKA dalam jawinya, mim ro dal kaf alif :
Mim = Mengikut
Ro = Rasulullah
Dal = Dan
Kaf = Kerana
Alif = Allah
dan mereka telah mentafsirkan erti MERDEKA ,yang maksud asalnya amat suci itu, kedalam satu menifistasi yang kotor lagi menjijikkan.

Mari kita rapatkan saf dan kita tentang habis-habisan gerakan yang semacam ini. Kalau mereka kata ini hak kami, aku kate "INI HAK AKU NAK PERTAHANKAN AGAMA,BANGSA DAN NEGARA AKU". Kalau ade antara penyokong mereka atau golongan mereka sendiri yang tak berpuas hati nak berdebat, dipersilakan. Dan sahabat-sahabat sekalian, ini bukan entri terakhir aku mengenai isu ini,dan akan aku tentang mereka sampai lumat,sampai pupus!


P/S : Sahabat-sahabat sekalian, gambar diatas adalah pengerak kepada kebebasan dalam menyatakan orientasi seksualtiti (dan songsang) di Malaysia. aku tak nak letak link depa sebab nanti takut macam promo pulak. Pandai-pandai la korang cari.

Wednesday, December 15, 2010

Tribute to P.Ramlee



Walaupun beliau dikenang hanya setelah tiada, tetapi beliau masih seniman negara yang tiada gantinya.

Suara Hati...: Kenapa tak rogol saya !!!

Suara Hati...: Kenapa tak rogol saya !!!: "Kisah benar ini berlaku di US (Amerika Syarikat). Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memil..."

Tuesday, December 14, 2010

14th December 1995- 15 years and still counting

          The Royal BRATS (circa year 1998)

Dah 15 tahun berlalu. Semua dah bawak haluan masing-masing. Yang dulu rendah, dah jadi tinggi. Yang dulu melonjong, dah melebar (heh!). Yang dulu nakal, dah jadi baik (sket je!). Yang dulu nipis, dah menebal (?) dan tak ketinggalan, yang dulu jambu, sekarang still maintain jambu walauhal memang dah tak jambu (nauzubillah!)

Dolu-dolu, jadi budak boy ni banyak perkara kreatif kitaorang buat. Tak tertulih dah. Kene belasah dengan senior, kene denda ngan cikgu dan kene hell (istilah kitaorang pakai kalau kene ragging) ngan askar, toksah nak citerlah. Tapi bende-bende ni lah mendewasakan kami. tak dinafikan, ragging ni tak bagus dan tak baik. So jgnlah amalkan! Aku warning koranggggg.....jangan ragging budak! heh!

Sekarang ni semua tu hanyalah kenangan dan experience yang hanya sekadar cerita jela. Nak isi masa lapang, lepak ngan budak-budak boy lain, bolehlah. Yang baik kite jadikan tauladan, yang buruk kite jadikan sempadan. Suatu hari nanti pun, citer-citer tu akan lenyap macamtu aje sebab itu hanyalah secebis dari selembar kehidupan kite.

To BRATS! Happy 15th Anniversary. Let this brotherhood stays forever! Gempur Wira!

P/S: Al Fatihah untuk Arwah Loque, Arwah Aker dan Arwah Ali. Semoga roh mereka dicucuri rahmat. Amin


Friday, December 10, 2010

Filem Melayu,Filem kite....

Aku tak tengok lagi citer ni. Tapi aku tahu, kalau citer mamat khalid ni semamngnye onnnn.....! ade orang cakap, watpe tengok citer Melayu kat wayang,lebih-lebih lagi citer mengarut macam ni. Alah! citer omputeh pun lagi banyak mengarut. Macam citer Da Vinci code tu, korang tak rase ke citer tu mengarut? Tapi ramai gak orang kite yang agung-agung kan karya Dan Brown. Ceh!

Citer-citer mamat khalid ni citer santai. Citer tak payah pikir dan hanya layan jer. Pastu gelak,gelak dan gelak. Takdela macam citer Mat Saleh, nak puas berfikir,plot berpusing-pusing yang kononnya thriller. Pastu sanggup pulak follow filem tu punye prequel dan sequel macam Harry Potter (ade pulak la kan sekolah tok bomoh kat dunia ni) dan Star Wars (heh! ini cerita sudah ade cult beb).

So aku sarankan semua orang pegi tengok citer ni. pegi tengok kat wayang, kalau xde mase,kite beli DVD original. same goes to other Malaysian film (2 Alam? errr......). Citer Omputeh, kite pakat-pakat beli cetak rompak je lah. Walaupun citer Malaysia (orang katelah) nampak lame or bodoh. Tapi bodoh-bodoh pun orang kite, orang Malaysia. Kalau kite diperbodohkan oleh citer Malaysia, biarlah. Aku rela diperbodohkan oleh orang Malaysia (melalui filem je ok....) dari diperbodohkan oleh Mat Saleh. Tak kemane pun korang kalau support filem diaorang. Diaorang yang kaya,korang? Pernah korang dengar launching filem Hollywood kat Malaysia Tom Cruise datang? Lagipun, filem ni hanya hiburan. Tak yah nak serious sangat, Jangan sampai jatuh pada part lagha pulak nanti.

Dan satu lagi, sebenarnya filem Melayu sekarang dah ok.Sebab ape kite still kutuk filem melayu sebab kite jarang tengok filem Melayu. Biasela orang kite, tak "in" la kalau tengok,dengar atau support ape2 pasal Melayu. Ape barang kan? itu lah pasal bile MU dtg Malaysia lawan pasukan kite, ramai penyokong MU dari penyokong Malaysia. Walauhal, nampak macam ramai je muke orang Malaysia kat situ.Heh!



Wednesday, December 8, 2010

Colmar Bukit Tinggi

Cita-cita aku nak buat travel log sendiri. Tempat-tempat menarik yang pernah aku lawati, nak aku abadikan dalam travel log aku ni.heh!

So for a start, aku review sket pasal visit aku to Kolmar Bukit Tinggi. Terletak lebih kurang 1.5 jam perjalanan dari KL menerusi lebuhraya Karak. Boleh amik terus exit Bukit Tinggi, atas sikit dari R&R Genting Sempah kalau korang dari KL menghala ke Kuantan. Masuk je exit tu, korang akan start mendaki. Jangan risau! kalau korang naik Exora pun boleh lepas sebab time aku naik pun bersepah BLM naik skali ngan aku.heh! Bile sampai je kat destinasi, korang akan nampak bumbung bangunan ala-ala kat Peranchis. Dari tugu yang ade kat sini, depa claim yang bangunan dan persekitaran kat sini depa ambik sebijon macam satu kampung kat Peranchis nun (orang Peranchis ade tak amik kampung kite pastu bina kat tempat depa?).

Masuk-masuk je kawasan ni, korang akan disambut dengan pintu gerbang. Pastu kiri kanan jalan di bina bangunan-bangunan bercirikan Eropah. Di hujung jalan tu, ade menara peninjau. Tapi menurut kata pekerja kat situ, setakat ni menara tersebut tak pernah digunakan sebagai tempat teropong anak bulan. So, what a waste! Sebab pemandangan nye hanyalah hutan hujan tropika dan bukan hutan alpine, feel lari sikit la.

Aku menginap kat bilik di salah satu blok bangunan tersebut. Bangunan kiri kanan tu sebenarnya berfungsi sebagai hotel rupenye. Sekali pandang, susun atur bilik ni ade la gaya kat apartment kat UK. Cuma nye, barangnye buatan Malaysia. So, faham-faham jela. Sekali duduk dah patah.heh!

Tak banyak aktiviti yang boleh dilakukan disini selain makan dan tido. Petang tu hujan pulak, dengan kabus dan cuaca yang sedikit (diulangi,sedikit) sejuk, aku dan kekasih hati layan kopi dan bun di cafe kat bawah untuk amik feel konon kat tepi Lake Como kat Italy tempat Maya Karin pernah bernikah dulu. Tapi malangnya, sebab dikelilingi oleh wanita yang berbaju kurung Kedah berkain batik dan pakcik pakai pelikat berbaju Melayu berkopiah putih....terus potong.

Kami juga sempat ke Rabbit Farm. Terletak kurang lebih 5 min perjalanan dari tempat tinggal kami. Bayaran masuk RM3. Nasib la aku ni dulu masuk Kelab Pencinta Haiwan. So aku anggap RM3 tu maintainace fees untuk arnab-arnab tu lah.Dan yang lebih menarik lagi, bulan december adalah bulan mengawan bagi haiwan ini.selebihnya, aku tak sanggup nak describe. Rase bersalah pulak bawak anak aku yang bawah umur tanpa check dulu tarikh.heh!

Kesimpulannya, kalau ade sape-sape nak feel macam kat Europe,bolehla datang sini. Tapi memandangkan AirAsia pun dah ada flight murah pegi Europe sekarang ni, baik korang save duit tu. Tak yah berangan-berangan dah.Tapi kalau nak merase gak datang sini, dipersilakan.

Rating Aku : 3/10

Tak Releven

http://fdausamad.blogspot.com/2010/12/meng-upgrade.html

memang macam haram......sila click pada link.

Bote: Gua amik link lu tanpa kebenaran sebab tahap kecipanannya amat nyata.hampessss......

Naik

Semua rase sudah sedia maklum. Minggu lepas pengumuman tentang harga minyak dan gula naik. Atau bahasa ekonominya, penarikan subsidi terhadap barangan pengguna.kate orang Pemandu, penarikan subsidi tu akan memberi penjimatan kepada kerajaan berbilion adenye. Penjimatan ini akan disalurkan untuk menaik taraf pengangkutan awam, pembangunan infrastruktur untuk rakyat dan penambahbaikkan kemudahan awan yang sedia ada.

TRANSLATION (ini aku dapat dari Google translate):

Ade aku kisah korang kene bayor minyak harga tinggi? Aku naik kete minyak free.heheh. Kemudahan Awam? Ape la yang aku dapat kalau aku naik taraf kemudahan awam? Baik buat bangunan tinggi-tinggi, kalau tak untung kat aku pun, untung kat kawan-kawan aku.Jalan tu berlubang ke hape ke, aku bukan lalu tiap-tiap hari pun. Lagipun keter aku setakat lubang kecik-kecik ni, xde hal lah. Keter beli mahal, suspension pun terbaik ape.ok guys! good luck! Burp!!!! ops! sorry....kenyang sangat. Makan keliling la katekan.heh!

Nota Tangan : AKU disini bukan aku eh! Harap Maklum.Untuk keterangan lanjut klik di sini