Monday, January 17, 2011

Pukul Gambar


Camera sekarang aku rase dah amat murah. Dah mampu milik. Dulu mase aku mule2 nak beli satu, kering jugak la bulan tu. gile punye mahal. Tapi sekarang dah terlalu murah,sampai budak sekolah rendah dapat nombor top 10 kat dalam kelas pun mintak satu. Dan, sekarang ni, kamera dah jadi satu accessories selain dari kegunaan asalnye, tangkap gambar. Aku ulangi, tangkap GAMBAR.

Aku ni tak la terer mane amik gambar ni. Boleh la sikit-sikit. Tapi portfolio pun tak banyak. Camera pun dah letak dalam tupperware, takut kene fungus pulak nanti (kes takde duit nak beli case). Perkara-perkara asas untuk jadi fotografer (dari permerhatian aku terhadap photographer yg otai2):

  1. Jangan amik gambar orang tengah makan (kecuali anda di bayar untuk wat perkara tersebut)
  2. Letak camera dalam bag kalau tak guna,bukan digantung dan dibawa kehulu-kehilir (kecuali anda sedang amik gambar atau tengah on job)
  3. Jangan amik gambar sendiri (mcm budak2 selalu buat untuk gambar wall FB) pkai DSLR
  4. Jangan salahkan kamera kalau gambar tak lawa/tak berapa nak menjadi
  5. Kamera mahal tak semestinya gambarnya cantik
  6. Setakat amik gambar family, tak yah la pakai zoom lense dekat sedepa.
  7. Jangan amik gambar orang tengah tidur (kecuali korang nak kene penampar lepas tu)
  8. Posing photographer nak amik gambar lagi over dari posing orang yg sedang bergambar.
  9. Baru amik gambar sehari dua, terus masuk kan gambar dalam FB pastu bagi tau orang semua yang anda dah ade kelab yg name nye mesti ade "photography" kat belakang (i.e: ahmadphotography)
  10. TOLONG BACA MANUAL KAMERA ANDA SEBELUM NAK PAKAI KAMERA ITU.
Sekian. Harap maklum.....


Masjid Kuala Ibai (circa 2005)
using my first compact camera.

Camera Digital DV2000S
Exposure 0.002 sec (1/611)
Aperture f/3.5
ISO Speed 50
Flash Flash did not fire, auto mode
Date and Time 2005:02:07 18:02:32
Date and Time (Original) 2005:02:07 18:02:32
Date and Time (Digitized) 2005:02:07 18:02:32
Shutter Speed 93/10
Exposure Mode Manual
Digital Zoom Ratio 0/0
Compression Uncompressed
Image Width 2048 pixels
Image Height 1536 pixels

For further dertails, kindly visist http://www.flickr.com/photos/izzard8231

1 comment: