Monday, February 28, 2011

Banyak Kerbau kat Kerdau

Perghhh! Popular la pulak Kerdau ni sekarang. Dulu, takde orang nak kisah pun. Heheh....meh aku citer-citer sket pasal Kerdau ni. Aku bukan lah penduduk jati Kerdau. Tapi aku memang berulang alik ke Kerdau ni dari aku kecik sampai la aku dah ada anak kecik. Busuk-busuk pun setahun sekali...time Raya.Sebabnya? Korang tengok sign board kat tepi nih...nampak ade nama Kg.Lipat Kajang tak? haaa...itulah kampung boss besar aku. Atuk wan dan wan aku (dua-dua dah meninggal) duduk kat situ.

Masa aku kecik-kecik dulu, jalan Kerdau ni (start dari Taman seri semantan, dekat ngan simpang Songsang nun...) banyak "periuk api" a.k.a najis lembu/kerbau. Bersepah-sepah. Bile aku dah besar sikit, dah ade lesen keter, tiap kali aku terlanggar "periuk api" confirm aku menyumpah "tuan punya lembu/kerbau memang sama bodoh ngan lembu/kerbau mereka" heh! Jalan dulu-dulu agak horror. Banyak lubang. Tiap-tiap tahun dah jadi mcm kemestian, kampung akan banjir. Orang sane panggil "bah". Tapi umah Tok aku tak kenelah banjir, sebab atas bukit (tapi bukan lah sebesar umah Yusuf Haslam kat atas bukit kemensah). Kegiatan ekonomi utama penduduk Kerdau ni berpaksikan getah dan kelapa sawit. Kebanyakkan nya skala kecil yang di uruskan oleh Felcra dan Risda. Mungkin ade jugak tempias masuk dlm tanah rancangan Felda.

Ape yang best kat Kerdau? Kerdau as a whole, aku tak sure lah. Sebab besar amat Kerdau ni. Tapi kalau dulu, lat simpang empat kat SMK Lipat Katang tu ade deret kedai kayu. Selalu otai-otai lepak pekena kopi pastu main chess! Hah! Itu satu kelebihan orang kat situ, diaorang tak main dam haji, tapi main catur...hehheh! Style!

Apa-apa pun , dalam seminggu dua ni, akan femes lah Kerdau ni. Dari VVIP sampailah kerbau-kerbau akan berada di sana. Nak kempen untuk PRK DUN KERDAU la katekan. Lepas itu, semua akan kembali seperti sedia-kala. Kerbau dan Lembu akan kembali pada rutin harian mereka, produce "Periuk Api" di jalanan. dan seperti biasa, aku akan terus mengutuk tuan-tuan lembu....tak kiralah siapa pun mereka.

P/S : Kenduri kalau masak gulai daging kerbau memang terbaik!

Thursday, February 24, 2011

Guling-guling

Dalam tahun ni aku rase makin banyak berita riot yang akan kita dengar. Terutamanya dari middle east. Sekarang ni pun, rakyat-rakyat Libya tengah sibuk ber demonstrasi dalam usaha mengulingkan presiden Gadafi. Ni semua hasil kejayaan demonstrasi jalanan di Syria, Mesir dan yang juga sedang berlangsung, di Bahrain. Apa sebab dan musabab nye, itu terlalu komplek untuk di diskusi. Kene pakai lain forum.

Secara jujurnya, aku ok je depa nak riot. Iyela, ketua depa pun dah lama sangat memerintah. Boring gak kan? Asyik-asyik muke tu je. TV muka tu, billboard muka tu, suratkabar muka tu jugak...radio pun sebut nama tu gak. 10 tahun...ok lagi. Masuk tahun ke-20, rase ade sikit panas....tahun ke-30...bernanah telinga ni.heh!

Semuanya atas nama demokrasi. Ape itu demokrasi? Ape yang bagus sangat tentang demokrasi? Adakah demokrasi ni hanya dakyah Amerika dan sekutunya untuk menghalal kan darah orang Islam (yang rata-ratanya bukan berpegang kepada kepimpinan demokrasi)? Di petik dari wikipedia:

Democracy is a form of political organization in which all people, through consensus (consensus democracy), direct referendum (direct democracy), or elected representatives (representative democracy) exercise equal control over the matters which affect their interests.[1] The term comes from the Greek: δημοκρατία – (dēmokratía) "rule of the people",[2] which was coined from δῆμος (dêmos) "people" and κράτος (Kratos) "power", in the middle of the 5th-4th century BC to denote the political systems then existing in some Greek city-states, notably Athens following a popular uprising in 508 BC.[3] Even though there is no specific, universally accepted definition of 'democracy',[4] equality and freedom have been identified as important characteristics of democracy since ancient times.[5] These principles are reflected in all citizens being equal before the law and having equal access to power. For example, in a representative democracy, every vote has equal weight, no restrictions can apply to anyone wanting to become a representative, and the freedom of its citizens is secured by legitimized rights and liberties which are generally protected by a constitution.[6][7]

Kalau dilihat dari definisi di atas, demokrasi boleh kita namakan sebagai People power atau pun Kuasa Rakyat. Bermakna, kalau satu-satu negara itu tidak mengamalkan demokrasi, pemimpin mereka adalah diktator. Apa salahnye jadi diktator? Dalam bahasa perniagaan satu istilah dipanggil sebagai authoritarian di mana di guna pakai oleh business guru dari Amerika dan Eropah. Authoritarism terbukti berkesan terhadap kebanyakkan firma-firma disana. Ambil sahaja contoh Apple (classic case nih!), Steve Job memang terkenal dengan sikap authoritariannya. Sudah berapa ramai staff sudah beliau pecat dan kebanyakkan keputusan perniagaan datang dari single source, iaitu STEVE! Lihat Apple melonjak ke satu tahap dimana pengguna barangan Apple dah jadi satu cult. Kita lihat Apple sebelum teraju diambil oleh steve, di mana Apple waktu itu? dan cuba lihat Apple sekarang? Nilai lah sendiri!

Kalau tengok dari segi perlaksanaan, peranan dan sifat authoritarian ini dan diktator tak banyak bezanya. Cuma mungkin diktator di guna pakai pada skala yang lebih besar. Kalau Amerika dan sekutunya boleh mengagungkan authotitarian, kenapa mereka tidak boleh menerima dictatorship? Jawapn nya mudah sahaja, sebab kebanyakkan "diktator" moden datang dari negara Islam. dan sebenarnya, ia bukanlah dictatorship, tapi hanyalah ketaatan rakyat terhadap pemerintah yang mana amat dianjurkan dalam Islam. Walaupun aku akui, memang ramai pemimpin negara Islam yang korup akan tetapi lagi ramai pemimpin yang dipilih secara demokrasi yang lagi korup.

Kita ambil iktibar terhadap peristiwa riot di negara-negara tersebut. Sebenarnya tak bawak keuntungan apa-apa. Kepada mereka yang nak guna pakai isu riot kat sana sebagai political issue yang nak dibawa ke sini, aku rase tak payah la! Buang masa!

Nota Tangan: Dari pegi riot,baik pegi makan nasi ayam Mancongkam kat Gombak. Lagi siok!

Wednesday, February 23, 2011

Bila PENGKHIANAT balik

Baru-baru ni, kerajaan ade umumkan pelancaran Talent Corp (TC). Satu pertubuhan dimana salah satu KPInye untuk "membawa" balik professional warganegara Malaysia yang bekerja diluar negara. Selain ditawarkan tempat di sektor awam dan swasta, di beri pengecualian cukai untuk beberapa tahun dan PR automatik pada pasangan yang bukan warganegara Malaysia, mereka juga akan diberi insentif untuk melabur di Malaysia. Bagus tu memang bagus lah, bolehla depa ni berbakti pada Malaysia setelah sekian lama berbakti di bumi asing. Tapi terlalu banyak persoalan sebenarnya untuk dijawab oleh TC sebelum depa nak buat benda-benda tu.

Aku rase tahap pekerja mahir atau separa mahir kat Malaysia ni masih lagi berlambak. Ramai lagi fresh graduate yang takde kerja. Kalau tak percaya, korang pegilah seminar2 MLM, agent insurance atau wealth adviser kat sekitar KL ni. Punyelah ramai graduates yang join. Bukan la aku kate kerja2 mcmtu tak bagus atau haram, tapi lebih baik depa test dulu kemahiran masing2 dilapangan kemahiran mereka. Kalau tak leh buat, nak join takpela. Tak pun wat je la sbg site business mcm kwn2 aku selalu buat.

Seorang rakan aku yang telah lama berada di luar negara balik ke Malaysia 2 tahun lepas. Bukak business dan Alhamdullillah, in a development stage of  his business cycle. Die sendiri mengakui, terlalu banyak peluang kat Malaysia ni. Cuma yang perlu buat,GALI! hehehheh.... so alasan takde peluang kerja kat Malaysia ni, it's just a crap! Bersepah....sebenarnya mata kite ni je dah nampak Dollar, Paun and Euro sign. Memang le banyak,kalau di convert ke RM. Tapi secara asas nye, tak berapa banyak pun kalau nilai yg sama di gunakan dalam negara asal matawang tersebut. Senang citer, kalau diorang nak balik, dah lame dah diaorang balik.tak yah bagi insentif pun diaorang balik.Yang ni aku SALUTE!...cari pengalaman tempat orang, dah cukup masak matang,balik tabur bakti di Malaysia.

Terpulang pada individu "which angle you wanna to see", bagi aku...kalau org dah tak nak balik, biaq pi depa! Pihak berkuasa, tak payah nak pujuk-pujuk dengan bagi insentif kat depa. Baik salurkan duit tu pada dana pencarian kerja untuk orang yang masih menganggur sekarang ni.lagi bagus! off!