Wednesday, April 20, 2011

Tuesday, April 19, 2011

Tip-tip memilih kursus (program Ijazah Sarjana Muda atau Diploma) untuk lepasan SPM Part 2

Sambungan....

Bang, kalau belajar kat oversea mesti best kan? balik-balik nanti mesti senang dapat kerja, iyelah...grad obersi la katekan....

Jangan perasan! belajor kat obersi ke, kat Malaysia ke waima undersea ke same je....ade peluang pegi, kalau takde, masuk je IPTA. same je. yang penting belajor! stakat pegi oversea, bwk balik result lebih kurang je...perabih duit rakyat!
Nota kepada Majikan: Tolong jangan ingat budak grad kat Malaysia ni low class. Tun Mahathir dulu grad UM je, tapi gempak gak....

Saya nak jadi akauntan, amik course accountancy. Nanti keluar mesti duit banyak sbb jadi accountant kan.

Iye! Memang betul...jadi accountant memang boleh kaya. tapi bukan semudah grad2 terus jadi accountant. Banyak lagi level kene tempuh. nak jadi Chartered Accountant bukan senang. Itu pasal kita masih lagi kekurangan accountant bertauliah

Nak masuk matrik ke nak amik diploma?

Ikut korang. Kalau rase-rase bijak, pegi masuk matriks. Tak salah kalau amik diploma dulu. At least kalau lepas diploma malas nak belajar dah ade sijil dah. Kalau sangkut kat matriks, hapa pun takdak. Kene pkai result SPM kalau nak kerje. lagipun, lepas diploma nak sambung degree tak lame mane, tambah setahun setengah je.

Course ape yang paling "in" sekali sekarang ni?

Takde course yang paling "in"....yang penting grad terus dapat kerja (kalau boleh!). Kalau amik TESL sekalipun tapi once grad senang dpt kerja, go for it! Korang belajor ni 4 tahun je, nak kerja tu lame. Jangan salah pilih course. Asyik nak glamour je....!

Bang, result saya tak bagus, nak belajar pun malas, tapi nak kerja yang dapat duit banyak....macamane ek?

Pegi masuk Akademi Fantasia tak pun Raja Lawak.

Monday, April 18, 2011

Tip-tip memilih kursus (program Ijazah Sarjana Muda atau Diploma) untuk lepasan SPM Part 1

Ok! mungkin sedikit terlambat, tapi takpelah....next semester still boleh tukar course ape...heheh. Ni soalan-soalan lazim lepasan SPM nak ini borang UPU.

Bang, nak pilih course ape ek? Kalau amik medic ok tak?

Papehal tengok result dulu. Kalau setakat result Bio, Fizik dan Kimia tu cukup-cukup makan, tak yah mimpi nak amik engineering ke, mathematic ke.....medic? toksah mimpi lah....

Bang, result subject sains saya ok.ok tak kalau saya amik course Kejuruteraan Angkasa Lepas?

Cermin diri dulu....agak-agak kalau pemalas tu, tak yah la amik course yang susah-susah. Sampai nak sebut pun susah macam aeronautical engineering tak pon quantum physics etc. Korang jangan risau, kalau korang tak amik course tu pun, ramai lagi orang lain yang layak amik.

Parent saya suruh saya amik Medic, tapi saya tak minat....nak wat cammano?

Amik course ikut minat dan keupayaan korang, bukan minat dan keupayaan parents, kawan-kawan atau cikgu-cikgu korang. yang nak belajor korang, bukan depa. Kalau mak ayah suruh amik medic tapi korang rase tak mampu, bagitau diorang yang korang tak mampu. Jangan sbab hadap sangat nak belajor oversea, amik gak medic pastu hancus. Ingat, majikan tak mintak salinan chop pasport kat dalam resume korang nanti.

Saya nak amik course Human Resources Management, tapi orang kate takde masa depan.susah nak cari kerja nanti

Tak hina kalau korang tak jadi selain dari doktor, engineer, lawyer atau akauntan. Korang still boleh berbakti kepada negara. Ade pernah korang nampak orang buat tugu untuk doktor kat Malaysia ni?

Macamane nak dapat kan scholar eh? FYI, mak ayah saya ade pulau sebijik dan kereta 4 garaj.

Kalau mak ayah mampu nak tanggung belajor korang, jangan mengada mintak scholar sane sini. menyusahkan orang nanti. Bagi kat orang yang memerlukan.

Alah bang! Result saya 24 A plus ape! Ape-ape course pun saya boleh buat

Allo! setakat SPM tu nothing la weh! ko ingat SPM ko gempak, degree ko nanti boleh DL tiap-tiap sem?

to be continued......

Pasca Pilihanraya Sarawak 2011

Semua sedia maklum tentang keputusan pilihanraya negeri Sarawak hujung minggu lepas. Dan seperti di predict. BN menang dengan bilangan undi yang agak selesa.

Aku bukan nak analisis dari segi keputusan atau technical comments on the strategies used on the election. Aku sendiri takde kelayakan dan memang tak amik Political Scinece mase kat U dulu. Cuma aku nak kita fikir-fikirkan tentang sistem demokrasi yang telah menjadi amalan dalam sistem politik (khususnya) dan pentadbiran kerajaan Malaysia (amnya)

Secara teorinya, sistem demokrasi (dan sekali lagi...) merupakan sistem majoriti yang mengambil kira suara rakyat yang di wakili oleh wakil-wakil rakyat di dalam parlimen dimana perlembagaan menjadi asas kepada setipa keputusan dan perundangan.Ni semua lay-man term lah. Budak-budak law mungkin lebih arif tentang Malaysia's Constitution dan Malaysia's acts (tak kuase aku nak bace semua buku-buku act korang tu, paling kuat pun dulu aku baca company's act, IBA & BAFIA jer).

Dalam sistem demokrasi, diperlukan undian atau voting untuk memilih wakil-wakil rakyat ini. Tak kira lah untuk adun ke , Parlimen ke hape ke. yang penting kene undi...tak undi, takleh jadi ketua....walaupun korang mmg dah cukup kriteria (i.e hensem, bijak dan adil).macamane nak dapat banyak undi? kene lah jumpa pengundi atau dlm bahasa standard nye...meraih undi. Selalunya calon-calon akan beri menifesto kepada pengundi. Menifesto ni mcm janji-janji lah. Contoh menifesto yang popular adalah seperti berikut:

  1. Akan turap jalanraya kampung ini (walaupun dah dekat 100 tahun jalan kat kampung tu jalan tanah merah)
  2. Akan meningkat kan status ekonomi penduduk kampung ( walaupun kebannyakkan penduduk sudah tergolong dalam umur yang tak produktif a.k.a warga emas)
  3. Akan meningkatkan pendidikan dalam kampung ini (walaupun 90% dari budak-budak kat kampung tersebut setakat belajar sampai darjah 6 sahaja. Masuk Form 1, berenti sekolah sebab malas nak belajar)
  4. dan macam-macam AKAN lagilah....
Yang paling menarik sekali, selepas pilihanraya, semua seperti normal. Yang bertani, akan terus bertani. Yang takde kerja, terus menganggur.Janji hanya tinggal janji. Next election, copy and paste je menifesto tadi dan menang lagi. dan seterusnya, cycle akan berulang tak tahu sampai bile (mungkin sampai kiamat kot).

Yang kaya akan makin kaya, dan yang miskin akan jadi lagi miskin. Ada orang kate ini lumrah kehidupan. Tapi zaman Nabi dan Sahabat dulu, kat Madinah nun, takde orang miskin sampai pegawai-pegawai Baitulmal kene mencari orang miskin sbb nak agihkan zakat! Dan itu berlaku lebih dari 1400 tahun dahulu, dimana Madinah bukan sebuah negara demokrasi! Teknologi pun tak canggih mana time tu. Pilihanraya lagi lah takde, cuma ade majlis shura'.Tapi setiap khalifah yang dipilih oleh majlis shura' memang pemimpin yang disukai oleh rakyat. So sape kate a minorities decision is always not a correct decision?

Sebabnya mudah, pemimpin yang di pilih itu memang ade kriteria dan kredibiliti sebagai pemimpin. Ini bukan pemilihan ketua berlandaskan partai (setahu aku time-time tu parti-parti politik tak wujud lagi, cuma orang jahiliyyah tu adela puak-puaknye...mcm kite sekarang ni!), tetapi disebabkan personaliti pemimpin tersebut. Kalau dah bagus, biaq pi la merah ka, hijau ka, biru gelap ka, biru muda ka....kita nak pemimpin bukan nak parti. Dalam demokrasi, pengundi lebih cenderung untk memilih pemimpin mereka berlandaskan sentimen. Contoh paling mudah, kebanyakkan pengundi akan mengundi Parti B sbb dah menyampah ngan Parti A walaupun tak tau Parti B ni pemimpinnya bagus atau tak. Kadang-kadang (selalunya) sama jer...

Waima ape sekali pun, dengan desas-desus kata PRU 13 just around the corner ni, adalah lebih baik kita sebagai pengundi ni jalankan hak kite guna AKAL, bukan LUTUT! kita cuba ubah persepsi kita tentang politik berparti ini kepada politik kepimpinan. Mungkin effect nye tak nampak sekarang, tetapi mungkin untuk anak cucu kita nanti akan dapat kesannya. Dan ingat, politik itu bersih, tetapi orang dalam politik itu yang kotorkan nya.....

P/S: Hampesss....!!!!

Thursday, April 14, 2011

6 Entrepreneurs Who Built Their Fortunes From Nothing

You do not always have to come from a privileged background to make it big. That is the beauty of capitalism. Some of the greatest men and women in the history of business started with so very little. These captains of industry had vision, passion and a determination to be successful. In many cases, they overcame a number of challenges until they found the road to success. Let's take a look at six successful entrepreneurs who built empires with a meager amount of money. (Many people want to start a business, but not everyone has what it takes to succeed)



Henry Ford

Henry Ford did not let his lack of financial resources stand in the way of his lifelong dream. He was a man with great ideas, but had very little financial backing of his own. So, he started Ford Motor Company with just $28,000 - and that was not even Ford's savings. It was money that he had borrowed from a variety of different investors. Ford made good use of the funds. He applied his talents to Ford Motor Company and became the first person to ever mass produce automobiles. Today, Ford Motor Company is a $56 billion dollar company with over $128 billion dollars in annual revenue.



John Paul DeJoria

John Paul DeJoria rose from the most humble of beginnings to become one of the richest men in the world. He worked as a newspaper courier at the very young age of nine, and took jobs as a janitor and a tow truck driver just to make ends meet. DeJoria's made the smart decision to go into business Paul Mitchell while he was working for a hair care company. The pair took out a meager $700 loan, and turned it into a hair care conglomerate with nearly $1 billion dollars in annual sales. DeJoria now also owns Patron Tequila, which sells more than 2 million cases a year. He has risen from the depths of homelessness to amass a net worth of $4 billion dollars.



Steve Jobs

The inventor of the iPhone, iPod and iPad started the largest technology company in the world in his parents' garage. Steve Jobs started Apple Computers in 1976 with his partner, Steve Wolzniak. The two men did not have a bunch of venture capital like startups do today. Jobs did, however, have a vision and innovative ideas that helped to thrust Apple into the forefront of the computer industry. Jobs has been the brains behind Apple for years and the company suffered during his departure in the late '90s. The return of Jobs has led to the resurgence of Apple, and today the company has a market cap of $320 billion dollars.



Sam Walton

Walmart may be a household name today, but it was not when Sam Walton opened his first store back in 1962. Walton got his first start in retail opening up his first general variety store in 1945, which he opened with just $25,000. Only $5,000 of the money was Walton's; he borrowed $20,000 from his father in law. This turned out to be a great investment for his father in law, as Walton was an instant success at retailing. His knack for retail sales and low cost strategy made his stores a hit with consumers everywhere. Walmart developed into one of the most popular retailers in the United States under Walton's helm, and Walton even held the title of the richest man in the United States at one point in time.



Kevin Plank

The CEO of Under Armour was flat broke when the orders started rolling in for his moisture-holding athletic shirts. Plank started his entrepreneurial endeavor with just $20,000 in cash and another $40,000 in credit card debt. to launch his fitness apparel company. Plank was so broke that he was scoring meals at his mom's house to eat. With hard work and determination, he managed to carve out a niche of the athletic apparel market for Under Armour. Kevin Plank now has a net worth just shy of $500 million dollars.


Bill Hewlett & Dave Packard

Hewlett-Packard was the startup of all startups. The two cofounders, Bill Hewlett and Dave Packard started the industrial giant with a total of $538 in assets. The $538 total investment included cash and a used drill press. The two partners were unaware that the development of an audio oscillator in a tiny garage would be the beginning of a multi billion dollar personal computing company. Hewlett Packard has a market cap of $88 billion dollars and generated $126 billion dollars in sales last year alone. That's quite a remarkable return on investment! (These 10 entrepreneurs' names will live on long into the future - perhaps even after their enterprises are gone. See The 10 Greatest Entrepreneurs.)



The Bottom Line


The success stories of these entrepreneurs serves as an inspiration to anyone who dares to endeavor into fortune-building, with a small amount of startup capital.

*taken from investipedia.com

Monday, April 11, 2011

Semalam, Hari ini dan Esok

Hakikat yang selalu kita sangkal dan lupa.Cube renung-renungkan

Semalam

Sudah jadi sejarah. Tidak dapat di ulang atau di undur balik

Hari ini

sedang berlaku dan masih berlaku. Mungkinkah kita sempat untuk menjengah hari esok? Ape yang kita dah buat semalam? Apa amalan kite hari ini?

Esok

Tak tahu lagi. Mungkin sempat atau tidak...wallahualam....

Thursday, April 7, 2011

Hikayat Orang Lama-Asal Usul Melayu

Setelah mendengar perbualan dan berbagai2 komen dari orang pasal ini cerita, Khamis lepas aku pergi le nengok kat wayang (berdating ngan kekasih hati tanpa bunga disisi....hehehhe!). Secara jujur nya, aku tak letak harapan yang tinggi kat filem ni sebab hero nye mcm tak kene kalau berlakon sebagai Melayu. Tapi takpelah, kite support usaha2 murni penggiat seni Malaysia ni. So aku beli tiket dan masuk panggung.

Babak awal2 dah nampak ke "mat saleh"an citer ni. Semua speaking London ngan gaya Londoners. Okla, layan lagi. Babak seterusnya bile membawa Merong ke Semennajung Emas (Semenanjung Malaysia lah tu pada org2 yg fail sejarah mase SPM dulu....). Keluar Wan Hanafi Su (Ust.Cokelat) dan Khir Rahman Hassan ( Rock), aku terpegun...depa memang crook abis habaq hang! Setakat Marcus anak si raja Rom tu nampak mcm bebudak kecik je...hehheheh. Dan seterusnya, masuk babak akhir ade kaum Gergasi yg sblm tmpat itu menjadi Langkasuka di ketuai oleh Kesum (Dato' Rahim Razali), baru aku nampak macam cerita Melayu. Keseluruhannya, untuk sebuak filem ekperimentasi, aku bagi 5 out of 5. KRU...gua tabik sama lu!

Tapi kalau di perhalusi lagi Hikayat Merong Mahawangsa ini, mungkin ia hanya satu penceritaan dari mulut ke mulut oleh sang penglipurlara. Dulu mana nak ade Batman ka, Superman ka atau pun Cicakman. Orang dahulu jugak perlukan hero atau wira. Dan mungkin cerita ini diperturunkan secara verbal dan di tokok tambah sehingga merong itu adalah sebahagian dari dewa. Ini mungkin mengambil masa beratus tahun sebelum HMM dibukukan. Ataupun sebenarnya, HMM ini adalah satu karya yg penuh dengan maksud tersirat. Bukan kah orang Melayu ini suka bercakap lebih tersirat dari tersurat? Tak mustahil HMM ini sebenarnya lahir dari ketidak puasan hati rakyat pada pemimpin mereka. Nak cakap direct takut kene cantas kepala, so...main bernukil-nukilan jela kan.

Walauapa pun, satu kenyataan yang tak dapat kita sangkal dan terbukti dalam sejarah bertulis sendiri, suatu masa dahulu orang Melayu memang kuat dan kerajaan Melayu itu sendiri meliputi seluruh asia tenggara. Dan aku rase, babak awal filem HMM sebenarnya mereka bertutur dalam bahasa Melayu dan bukan bahasa inggeris.

P/S: melayu atau melayu?